Borsos bírság a Nyikóba ömlött savó miatt

Jánosi András 2017. augusztus 09., 12:28

Borsos büntetést kapott a Gordon Prod Kft. tejfeldolgozó vállalat a Fehér-Nyikó Székelyszentlélek és Székelyszentmihály közötti szakaszán okozott június végi szennyezés miatt.

A patakszennyezés miatt két hatóságtól is pénzbüntetést kapott a Gordon Prod Kft. Fotó: Pál Árpád

A környezetvédelmi előírások, valamint a környezetvédelmi engedély feltételeinek be nem tartása miatt

50 ezer lejes pénzbírsággal sújtották a szennyezést okozó vállalatot

– tájékoztatott Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője. A területen illetékes Maros Vízügyi Igazgatóság szóvivője, Călin Fokt megkeresésünkre azt közölte, hogy

a vízügyi igazgatóságtól 35 ezer lejes büntetést kapott a tejfeldolgozó a június 29-ei szennyezés miatt. A szóvivő elmondta, hogy bár savó ömlött a patakba, a jegyzőkönyvben ez mesterséges szennyezésként szerepel, és nem térnek ki arra, hogy baleset vagy műszaki meghibásodás eredménye.

Nem fellebbeztek

Péter János, a Gordon Prod Kft. műszaki igazgatója elmondta, kifizették a büntetéseket anélkül, hogy megóvták volna a jegyzőkönyveket. „Hibásak voltunk, de csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik.

Hosszú ideje kínlódunk a probléma tartós megoldásán, s eddigi lépéseink különböző okokból eredményteleneknek bizonyultak, viszont kategorikusan visszautasítjuk azt, hogy szándékosan szennyeznénk saját házunk táját

– tiltakozott a műszaki igazgató. Elmondta, hogy a büntetéseken kívül kifizették a laborvizsgálatot is, ami 3500 lejbe került, valamint

egy szakcéggel kitakaríttatták a patak medrét

– utóbbit is beleszámolva százezer lej fölé emelkedett a szennyezést eredményező baleset költsége.

Tartós megoldás

A szennyezés bejelentésekor az állami rendőrség is jegyzőkönyvet állított ki, és a jegyzőkönyvbe foglaltaknak megfelelően fokozottan ellenőrzik a szennyezés megelőzésére szolgáló óvintézkedéseket – számolt be Péter János.

Ideiglenes megoldásként szigorúan figyelnek a savó megsemmisítésére. Azt a mennyiséget, amit nem szállítanak el a gazdák az állatok etetésére, a vállalat egy Maros megyei, erre szakosodott tisztítóállomásra szállítja, hogy ne történhessen több baleset.

Időközben igyekeznek megteremteni a lehetőségét annak, hogy helyben tisztítsák meg a savót. Az ülepítőmedence tervei szeptember után készülnek el, de már megrendelték a savókoncentráló szűrőket, amelyek a vizet kiszűrik a savóból – tudtuk meg az igazgatótól. A szűrővel annyira megtisztítják a vizet, hogy használható lesz akár felszerelés, gépek mosására is – állítja a műszaki igazgató. Újból elmondta egyébként azt is, hogy ha a pályázat sikertelen lesz, önerőből építik meg az ülepítőmedencét.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tetemes büntetés és a pataktisztítási erőfeszítések sem oldották meg a vízi élővilág veszélyeztetettségének kérdését a Nyikóban, ugyanis az említett szakaszon vasárnap száraz volt a patak medre a leapadt vízszint miatt.