Több ezren látogatják a parajdi sóbányát

Székelyhon 2017. augusztus 09., 10:20

Több ezer turista látogat ebben az időszakban a parajdi sóbányába, amely kánikula idején megfelelő menedék, ugyanis a bányában állandó, 16 Celsius-fokos hőmérséklet van – tájékoztatnak a bánya működtetői.

Népszerű a parajdi sóbánya. Több ezren keresik fel Fotó: Barabás Ákos

A bánya műszaki igazgatója, Sebestyén József az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

az év elejétől 4500-zal többen látogatták a bányát, mint tavaly ugyanezen periódusban.

Az idézett forrás szerint 2017. július 31-éig 340 715 látogató járt a bányában, míg 2016 július 31-ig 336 069 személy járt a föld alatti csarnokban.

Sebestyén József elmondta, az elmúlt napokban egy nap alatt legtöbb 5600 turista ment le a bányába, de ez a szám növekedni fog a közelgő Nagyboldogasszony-napi, ünnepi minivakáció ideje alatt. A bányát látogató turisták közül egyesek egy-két órát töltenek a föld felszíne alatt, míg mások kúrára érkeznek, és naponta mintegy négy órát időznek a sós levegővel telített termekben. A turisták zöme romániai, azonban nagyon sok látogató érkezik a Moldovai Köztársaságból és Magyarországról, de más uniós országokból is.

A parajdi sóbánya látogatóknak kialakított csarnoka 120 méteres mélységben található. A gyerekeknek itt játszótereket, kalandparkot alakítottak ki, de mozizni és étkezni is lehet, ugyanakkor ingyenes internet-csatlakozásra is lehetőség van.

Akik szeretik a napsütést, azokat a parajdi sósvizű strand is várja. Sebestyén elmondta,

rekordot döntöttek idén, amikor egy nap alatt 2600 személy fordult meg a strandon.

A természetjárók ellátogathatnak a Parajdi-sóhát és Só-szoros természetvédelmi területre. A 60 hektáron elterülő természetvédelmi területen ritka növények is nőnek, egyes fajok Romániában egyedinek számítanak.