Új hagyományt teremtenének Gyergyóremetén

Balázs Katalin 2017. augusztus 08., 14:56

Az ünneplést jótékonykodással kapcsolnák össze a remetei negyvenévesek. Az adakozás öröméből részt kínálnak mindazoknak, akik őket fel kívánják köszönteni augusztus 12-én, és azt remélik, kezdeményezésük meggyökerezik, hagyománnyá válik Gyergyóremetén.

Az ajándék virágra szánt pénz másokon is segíthet. Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Teremtsünk közösen új hagyományt! – e címmel jelent meg felhívás a napokban Gyergyóremetén. „Mi, a negyvenévesek arra kérjük a rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket, hogy a köszöntésünkre szánt virág összegét ajánlják fel jótékonykodásra azáltal, hogy ajándékkártyát vásárolnak.

A bevételből származó összeget a gyergyóremetei iskoláknak adományozzuk, ezzel segítve munkájukat, támogassuk a jövőt. Ajándékkártyákat lehet vásárolni a plakáttal kijelölt üzletekben (augusztus 5-től) vagy a központban az önkéntesektől (augusztus 12-én)

– olvasható a felhívásban.

Nem üres kézzel köszöntenek

Az ötletgazda egy remetei önkormányzati képviselő, aki negyvenévesen egy magyarországi komájának javaslatát osztotta meg kortársaival. „Komám egy csoportra figyelt fel, akik a virágra szánt összeget egy dobozba tették ünnepségek alkalmával, és azt valamilyen jótékony célra fordították. Egy hónapja jött a javaslattal, mi lenne, ha mi ezt próbálnánk itthon is bevezetni. Bár minden, ami új, ami változtatás, eleinte furcsa, a kortársak pozitívan fogadták az ötletet. Mindössze attól tartottak, nehogy botrányt okozzunk vele. Aztán elfogadták... csak kicsit székelyesítettük” – fogalmazott Balázs Róbert. Állítja,

Remetén szokatlan lenne üres kézzel köszönteni az ünnepeltet, ezért találták ki, hogy nem dobozt helyeznek ki adománygyűjtésre, hanem ajándékkártyákat gyártanak.

Szál virágtól a színes csokorig

Színes kártyák készültek, 2 lejtől 50 lejig terjedő értékben. A kártyán nincs az ár feltüntetve, csak az tudja, aki megvásárolta, hogy mennyit adott érte. Így a távolabbi ismerősre szimbolikusan egy szál, a közelebbi rokonra, jó barátra egy csokor virág árát költheti az ember. Semmivel sem többet, mint szokás volt eddig, csak éppen adakozásra is alkalma adódott a virág helyett kártya vásárlásával.
Az így begyűlt összeget a remetei iskoláknak adják át. A negyvenéves remeteiek döntésének indoklása is van: „Az iskola ügyében mindenki valamilyen szinten érintett. Vagy ott tanult, vagy éppen gyerekei járnak oda. Mindenkinek van kötődése a tanintézményhez, és az iskolát mindig érdemes fejleszteni, hogy a gyerekek minél jobb eredményeket érjenek el.

Ezzel tulajdonképpen a jövőt segítjük

– jelentette ki Balázs Róbert.

A remetei üzletesek közül többen vállalták, hogy partnerek lesznek, így már kaphatók a kártyák. Az ünnepség napján, szombaton reggeltől a téren lányok is fogják árusítani a virághelyettesítőt. Jövő héten összeszámolják és kézbesítik az adományokat, a kezdeményező ígérte, nyilvánosan is beszámolnak az eredményről. Szeretnék, ha sikeres lenne, hagyománnyá válna a székelyesített magyar ötlet.