Kerülőút helyett inkább vállalják a veszélyt

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 07., 20:54

Meglehetősen leromlott állapotban van egy homoródkeményfalvi híd, amelyet a tiltótáblák ellenére is használnak a lakosok. Szerintük fontos átkelőről van szó, amely falurészeket köt össze, így a lezárás helyett mielőbbi javítást sürgetnek.

Életveszélyes átkelni a fahídon Fotó: Pál Árpád

Nemhogy autóval, de biciklivel és gyalog is veszélyessé vált a közlekedés egy homoródkeményfalvi hídon, amely al- és felszeget köti össze – panaszolta lapunknak Ambrus Alexandru, aki az érintett mellékutcában lakik. Az átkelő korlátai leszakadtak, deszkái mozognak, ráadásul alapja is megrongálódott a többszöri áradások miatt.

Az elmúlt években maguk a lakók igyekeztek kicserélni a híd deszkáit.

Az ehhez szükséges anyagot adományként kapták. Ám az idő és az arra közlekedő nagy súlyú haszongépjárművek egyáltalán nem kímélték a faszerkezetet. A környékbeliek szerint nagyon fontos átkelőről van szó, hiszen ha azt nem használhatnák, nagyot kellene kerülniük a falu központjáig.

A helyzet főleg egy mozgássérült számára kellemetlen, akinek különösen megterhelő, ha kerülőutakon kell eljutnia a faluközpontig. Ő is azt mondta lapunknak, hogy fél használni a rozoga hidat. A témában felszólalók abban reménykednek, hogy a szentmártoni hivatal mielőbb megoldást talál a problémára, amelyet már többször is jeleztek nekik. Úgy vélik,

ha volna elegendő faanyag, közmunkával is meg lehetne oldani a javítást.

Jelenleg hivatalosan le van zárva a híd, amit felháborítónak tartanak a helyiek, ezért a tiltótáblát le is szedte valaki.

Fotó: Pál Árpád

Végül is az embernek gyalog át kell mennie a boltba, nem kerülhet akkorát, így valaki tett róla, hogy ne akadályozza a tábla

– fogalmazott egy gazda.

Tudnak a problémáról, és nem viccből lett lezárva az átkelő, hiszen valóban életveszélyes közlekedni rajta – jelentette ki Jakab Attila homoródszentmártoni polgármester. Éppen ezért arra kérte a lakókat, hogy a balesetek elkerülése érdekében mindenképp más utat használjanak.

Fotó: Pál Árpád

Jakab rámutatott, mielőbb rendbe hoznák a hidat, ám drága munkálatról van szó, amelyre jelenleg nincs anyagi fedezetük, ezért a megyei önkormányzattól kérnek segítséget, hogy még ebben a hónapban kiegészíthessék a községi költségvetést.

Ha ez nem történik meg, akkor is ki kell szorítsuk a pénzt valahonnan. Idén biztosan rendbe hozzuk az átkelőt

– fogalmazott. Egyébként már készülőben vannak a tervek, hogy betonnal erősíthessék meg a hidat, amelynek faszerkezetét is teljesen felújítanák. „Csak a vasazat marad meg, minden más elemet újra cserélünk. Nem akarjuk toldani-foldani a hidat, hogy épp csak át lehessen járni rajta, hanem rendesen meg akarjuk csinálni, hogy legalább harminc évig használható legyen” – magyarázta Jakab Attila.