Hőszigetelés könnyített feltételekkel: aki időben lépett, reménykedhet

Gergely Imre 2017. augusztus 07., 19:46

Huszonkilenc tömbház hőszigetelése válik lehetővé Gyergyószentmiklóson. Újra kiírták a társasházak energiahatékonyságának növelését célzó pályázatot – ezúttal könnyített feltételekkel.

Illusztráció

Aki időben lépett, az most újra reménykedhet. Évekkel ezelőtt elkezdődött azoknak a pályázatoknak az előkészítése, amelytől a lakótelepek tömbházainak hőszigetelését várták. Akkor 29 társasház lakói döntöttek úgy, hogy belevágnak a feladatba. Az akkori határidőre benyújtott pályázat azonban nem volt nyertes, ahogyan számos, más településről érkező dokumentációt is visszautasítottak a Központi Fejlesztési Ügynökség illetékesei.

Most azonban nagyobb az esély, több olyan követelményt eltöröltek, ami eddig a pályázatok sikerességét akadályozta

– közölte Nagy Zoltán polgármester.

Az egyik ilyen feltétel az volt, hogy

aki beépítette az erkélyét vagy a külső falakon szigetelést végzett engedély nélkül, nyilatkozatban vállalja annak lebontását, hogy azt a felújítás során egységesen építsék újra,

azaz legyen legális az, amit korábban engedélyek nélkül végeztek el. Most ennek felvállalását a polgármester teszi meg.

Nagy Zoltán úgy gondolja, hogy azok az erkélybeépítések, amelyek megfelelnek a normáknak, törvényessé válhatnak. Nem lesz ilyen egyszerű a szigetelési munkák esetében, hiszen az előírások tíz centiméter vastagságú és tűzálló szigetelést feltételeznek, míg általában a lakók 5 centi vastag szigetelést helyeztettek a lakásaik külső falára. A polgármester szerint van idő megoldásokat találni.

Szerda délután 4-kor a városháza tárgyalójába várják az érintett tulajdonosi társulások képviselőit, hogy egyeztessenek a következő lépésekről.

A lakók egyedüli feladata most, hogy továbbra is igényeljék a szigetelést.

Anyagi hozzájárulásra akkor lesz szükség, amikor a pályázat sikeresnek bizonyul és megtörténik a szerződéskötés. Fontos tudnivaló, hogy érvényben maradt az a rendelkezés, miszerint a tulajdonosi szövetség döntéseihez a lakók kétharmadának a beleegyezése elég.

Aki esetleg ellenezné, de kisebbségben marad, annak alkalmazkodnia kell a többségi akarathoz.

Ugyanakkor változatlanul érvényben van a hőszigetelési program finanszírozási képlete is, azaz a költségek 60 százalékát az állam, 15 százalékát az önkormányzat és 25 százalékát a lakók állják.

A pályázatot januárig kell benyújtani, de az önkormányzat szeretné, ha ez már szeptemberben megtörténne. El is indult a szükséges ügyintézés. Többek között fel kell mérni, hogy a sikertelen pályázat benyújtása óta mi változott a tömbházakban, például hol szereltettek a lakók vízszintes fűtéselosztást. A projekt ugyanis ezeket is fizetné, de ahol már megtörtént ezek kiépítése, ott nyilván nincs szükség újabb beruházásra. A polgármester leszögezi,

jelenleg annak a 29 tömbháznak a hőszigetelése jöhet szóba, amelyekre korábban már pályáztak.

Újakat egyelőre nem tudnak felvállalni, hiszen a 31,2 millió lejes pályázathoz a következő három évben évente 2 milliós önrészt kell hozzá tegyen a város, többre pedig nem telik.