Közel száznegyven köbméter szemét gyűlt össze a rongálásoktól sem mentes városnapok alatt

2017. augusztus 07., 22:00

Különösebb rendbontás nélkül zajlottak le a Csíkszeredai Városnapok, azonban a Gál Sándor téri játszótéren ismeretlenek alapos rongálást végeztek a hétvégén. A több napos rendezvényen ugyanakkor 138 köbméter hulladék gyűlt össze.

Fotó: Gecse Noémi

A Csíkszeredai Városnapok után a rendezvény nyomait takarították el hétfőn, többek között a sátrakat, a kordonokat pakolták össze, és összegyűjtötték a fennmaradó szemetet.

A hulladékgazdálkodással megbízott Eco-Csík Kft. 18 munkatársa csütörtöktől vasárnapig minden éjjel összeszedte a hulladékot, feltakarította a városközpontot, seprő és mosó járművekkel is dolgozott.

Pál Tamás, a cég igazgatója érdeklődésünkre elmondta,

a négy nap alatt összesen 138 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze, hasonló mennyiséget, mint tavaly.

A rendezvény-helyszíneken 30 darab 1100 literes, 20 darab 240 literes, illetve 140 darab 120 literes konténert helyeztek ki. Az összegyűjtött hulladékot a csíkszentsimoni válogatóba szállították, ennek 60 százaléka újrahasznosíthatónak bizonyult, a fennmaradó szemetet lerakóba juttatják.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere úgy értékelte, különösebb rendbontás nélkül zajlott a város ünnepe, bár az elején voltak fegyelmezetlen autótulajdonosok, akik járművüket a rendezvények kijelölt helyszínén hagyták, azonban sikerült ezeket a problémákat is orvosolni.

Annak örvendek, hogy minden programon sok érdeklődő volt

– jegyezte meg az alpolgármester, hozzátéve, hogy nemcsak a nagyszínpadi koncerteken vettek részt sokan, hanem az Origo-színpad műsorait, a színházi előadásokat, a tematikus sátrak programpontjait is sokan látogatták, illetve szintén népszerűnek bizonyult az első Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiválja is.

Fotó: Sándor Csilla

A városnapok ideje alatt azonban rongálások is történtek, ismeretlenek több elemet összetörtek a Gál Sándor téri játszótéren – az egyik hinta felső gerendáját törték ketté, leszakították az ülőelemét, ugyanakkor megrongáltak egy padot és a kerítést is. A városközpontban szintén rongálók „áldozatává” vált néhány pad.

Fotó: Sándor Csilla

Csíkszeredában járókelőket is kérdeztünk arról, kinek mi tetszett, vagy mit hiányolt a városnapokról. A megkérdezettek egyhangúan a pénteki nappal és a Voltaj együttessel voltak a legelégedettebbek.

Elmondásuk szerint ezen a koncerten voltak a legtöbben, nagyon jó volt a hangulat, mindenki bulizott. Olyan is volt, aki a Voltaj mellett még Vastag Csabát emelte ki. Mindenki nagyon örült a helyi ételeknek, sokak szerint

végre itthoni emberek árulták házias étkek bő választékát, habár picit drágán.

Az egyik megkérdezett fiatalember csillagos tízesre értékelte a városnapok ezen részét. Ugyanígy nagyon jó ötletnek tartották, hogy a városnapok gasztronómiai része új helyszínt kapott, és a szórakoztató játékokat távolabb költöztették. Idén is pozitív élmények fogalmazódtak meg a Pityókafesztiválról.

Fotó: Gecse Noémi

Az egyik legjobb eseménye a városnapoknak. Nem csupán a főzésről szól, hanem a találkozásokról, barátkozásról, jó hangulatról

– nyilatkozta egy hölgy. A megkérdezettek között egy olyan fiatal pár is volt, akik a városközpontban laknak. Számukra kis bosszúságot az okozott, hogy hajnali 5 óráig pakoltak a színpadok, sátrak körül, így nem nagyon tudtak aludni.

A tűzijátékot ugyanakkor gyönyörűnek értékelték a megkérdezettek, noha többen is sajnálták, hogy ezt követően, éjfélkor már mindennek vége lett. Összességében a megkérdezettek nagy része jónak, szórakoztatónak találta a városnapokat.

Barabás Hajnal, Szász Mária Magdolna