Azt akarják elérni, hogy az informatikusok itthon találjanak munkát

Dósa Ildikó 2017. augusztus 07., 15:38

Háromhetes, főként elméleti képzés végére ért az a tizennyolc informatika szakos egyetemista, aki Székelyudvarhelyen bekapcsolódott a U-Hub IT-programba.

Fotó: Barabás Ákos

A programot a helyi U-Hub-tagcégek közösen szervezik, különösen figyelve a részt vevő diákok, cégek és egyetemi központok közötti kommunikációra. A közös fellépés lehetővé tette, hogy a képzéssel kapcsolatos információkat olyan fórumokra is eljuttassák, ahová a kisebb cégek nehezebben érhetnek el: bemutatókat tartottak egyetemi központokban, szakkollégiumok rendezvényein. A programot a részt vevő cégek közösen finanszírozzák, ugyanakkor egységes ösztöndíjszintet szavaztak meg, így

a gyakorlat idejére a diákok havi 1000 lejes támogatást kapnak.

Ez egy rendhagyó szakmai gyakorlat, amely nem ér véget néhány hét alatt, hiszen az itt elkészített projekteket a diákok továbbvihetik diákköri konferenciákra, illetve államvizsga-dolgozatok készülhetnek belőlük – ismertette Simon Károly egyetemi oktató és szoftverfejlesztő.

A program elsődleges célja megmutatni a diákoknak, hogy „itthon is van élet” az IT-szektoron belül, vannak szép projektek, karrierlehetőségek. Így az egyetemi tanulmányaik befejezése után hátha kedvet kapnak hazatérni vagy Székelyudvarhelyre költözni

– tette hozzá.

Fotó: Barabás Ákos

A részvevők többsége udvarhelyszéki származású, de Kovászna és Maros megyéből is érkeztek hallgatók: nekik ingyenes szálláslehetőséget biztosít a város, ugyanakkor a U-Hub-diákkártya is némely kedvezményt nyújtott számukra (például kedvezményes ebéd, strandbelépő).

Elmélet és gyakorlat

A diákoknak az első héten Simon Károly az összetett számítástechnikai rendszerek fejlesztésével kapcsolatos általános módszerekről, technológiákról és eszközökről tartott előadásokat a Hargita Business Centerben. A második és harmadik héten már az elméleti tanulás mellett napi négy órát a programban részt vevő kilenc tagcég valamelyikénél töltöttek, és

mentoraikkal közösen elkezdték a szakmai gyakorlatos projektek készítését.

Hétfőtől szeptember végéig két-három személyes csoportokban dolgoznak ezeken, a mentorok folyamatos felügyelete mellett. A képzést szakmai tábor koronázza meg, ahol majd bemutatják egymásnak a többhetes munka eredményét. Az egyetemi tanév folyamán csoportos projektek formájában folytatódik a fejlesztési tevékenység, ezek alapján szakdolgozatok is készülnek majd. Ehhez is folyamatos segítséget biztosítanak a mentorok – tudtuk meg Simon Károlytól.

Elégedett diákok

A kolozsvári műszaki egyetemen kötelező a szakmai gyakorlat. A balánbányai Székely Árpád Tamás idén fejezte be a harmadévet automatizálás szakon, s mivel ismeri és szereti a várost – hiszen itt végezte a középiskolát –, illetve otthonához is szeretett volna közelebb lenni, jelentkezett a programra. Elmondása szerint

a háromhetes képzés amellett, hogy sokat segített az egyetemen tanultak jobb megértésében, sok új ismeretet nyújtott.

Az egyetem elvégzése után szeretne Székelyudvarhelyen dolgozni, és bízik abban, hogy a mentorprogramban részt vevő cégek valamelyikénél sikerül munkát találnia. Kovács Kinga Oroszhegyről került a Babeş–Bolyai Tudományegyetem informatika szakára, melynek elvégzése után beiratkozott mesterire, ahol vállalati szoftvertervezést és -fejlesztést tanul. Náluk nincs kötelező szakmai gyakorlat, azonban tanárától, Simon Károlytól értesülve a mentorprogramról jó lehetőséget látott benne disszertációtémaként és személyes fejlődésként egyaránt. Elégedett volt a háromhetes képzéssel, véleménye szerint egy letisztult, rendszerezett, átfogó programnak voltak részesei. Kinga hétfőtől a Székelyföldi Legendáriumnál folytatja a szakmai programot.

A középiskolásokat is bevonják

Augusztusban termékfejlesztési és innovációs csapatversenyt hirdetnek középiskolások számára. Az interdiszciplináris programra négy-öt fős csapatok jelentkezését várják, különböző szakokról. A hónap végén a jelentkezők bemutathatják ötleteiket, majd a továbbjutó négy-öt csapatot a U-Hub-tagcégek mentorálják novemberig. A részletek hamarosan elérhetők lesznek a U-Hub weboldalán.