Kilőtték az egyik veszélyes medvét Csíkdánfalván

Székelyhon 2017. augusztus 07., 15:06

A Környezetvédelmi Minisztérium július 25-én bocsátotta ki az emberekre támadó és anyagi kárt okozó egyik dánfalvi medvére a beavatkozási jóváhagyást. A medvét szombat éjszaka lőtték ki – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája.

Egy medvét kilőttek, de maradt még Fotó: Borboly Csaba Facebook-oldala

A beavatkozásban a dánfalvi Nimród Vadászegyesület volt illetékes, az engedély birtokában a medve megfigyelésének, követésének időigényes folyamata következett, végül augusztus 5-én, éjszaka kilőtték.

János Zsolt, a térség vadászegyesületének igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta: 

a kilőtt medve több mint 20 éves volt, nem voltak bocsai, és egy vele azonos méretű hím kísérte.

Az igazgató szerint a nőstény medve „agresszíven viselkedett”, gyakran ólálkodott az esztenák környékén, és a leírás szerint ugyanarról az állatról van szó, amely Csíkmadaras közelében két, Csíkdánfalva térségében pedig egy juhászt sebesített meg.

János Zsolt szerint

a nagyvadat gondos monitorozás után, a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lőtték ki.

A vadászegyesület igazgatója azt is elmondta, hogy több medve közelíti meg a juhkarámokat, de általában nem agresszívek, a kutyáknak sikerül elkergetni őket.

Csíkdánfalva és Csíkmadaras közelében összesen három juhászt támadt meg június-júliusban a medve. A pásztorokat a juhászkutyák mentették meg, de így is sérülésekkel kerültek kórházba.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy augusztus 8-án írja alá a gondokat okozó (emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő) nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet. Hangsúlyozta: nem vadászkvótáról, hanem sürgősségi beavatkozási kvótáról van szó.

„Ennek a medvének az eltávolítása hozzájárul az emberek és javaik védelméhez, ami ebben a helyzetben a legfontosabb. De persze még sok a baj, és sok döntést kell még meghozni a természeti egyensúly érdekében” – írja az eset kapcsán Borboly Csaba, aki nehezményezi, hogy a két medve közül csak egyikre kaptak kilövési engedélyt.