Kilenc napig tart a Vásárhelyi Forgatag

Antal Erika 2017. augusztus 06., 12:42

Az idei Vásárhelyi Forgatag legfontosabb újdonsága, hogy nem három-négy napig, hanem augusztus 18-tól egészen 27-ig tart. A rendezvénysorozat a helyszínek szempontjából is gazdagodott, hiszen a Liget mellett első alkalommal a vár is otthont ad néhány eseménynek.

Koncertek... Fotó: Bereczky Sándor

Kiszínezzük a várost! a szlogenje az idei marosvásárhelyi magyar napoknak, vagyis a Vásárhelyi Forgatagnak, amely ez alkalommal kilenc napos lesz.

Augusztus 18-án, pénteken az Aranykakas udvarán kezdődnek a Szféra kortárs művészetek rendezvényei, ez által maga a Forgatag is, amelynek részét képezi az augusztus 20. Szent István napi ünnepség is, ahogyan a Bolyais Világtalálkozóval is bővül az idei rendezvény

– tudtuk meg Portik Vilmostól.

A hétvégi Szféra-eseményeket, illetve az augusztus 20. ünnepet követően a Teleki Téka udvara ad otthont az esti hangversenyeknek. Szerdán a hivatalos megnyitót tartják, ennek meghívottja Zsedényi Adrienn, népszerű nevén Zséda lesz.

Kortárs képzőművészek kiállítása

Az idei újdonságok között szerepel az a kezdeményezés is, amely a kortárs fiatal képzőművészeknek nyújt teret a bemutatkozásra. A Kereszteződések címmel meghirdetett projektre huszonhat jelentkező küldött be pályázatot, összesen száz művet, közülük tizenkilenc művész munkáit választotta ki a zsűri. Akiknek munkájával a Forgatagon szervezett kiállításon találkozhatunk: Bartis Noémi, Căbuz Andrea, Căbuz Annamária, Csóka Szilárd Zsolt, Fábián Emőke, Mihai Frunză, Gábor Barna-Róbert, Gagyi Botond, Kuti Botond, Makkai István, Molnár Krisztina, Nagy Annamária, Camelia Oltean, Szabó András, Szabó Anna-Mária, Andreea Șerban-Chira, Vlad Șerban, Ungvári-Zrínyi Kata, Veress Gábor.

A szervezők arra biztatják az előválogatás során kimaradt művészeket, hogy ne keseredjenek el, vegyenek részt a következő években is a kiállításon, hiszen a Vásárhelyi Forgatag keretében 2018-ban is lesz hasonló lehetőség, ugyanebben az időszakban.

... és családi programok is várják a résztvevőket Fotó: Vásárhelyi Forgatag

Kerekasztal-beszélgetés román-magyar kapcsolatokról

Az idén először a Várban is lesznek forgatagos rendezvények. Az Íjász Forgatag – A győztesek viadala augusztus 26-án, szombat délelőtt 9 órakor kezdődik. A hagyományteremtő történelmi íjászverseny egy újabb színfoltot jelent a rendezvények sorában. Ugyancsak a vár ad helyet a második alkalommal megszervezett Dramsylvania skót whisky kóstolónak is. A vármúzeum épületébe korlátozott számban várják a szervezők whisky-rajongókat, éppen ezért előzetes regisztráció szükséges a részvételhez. A mindössze 50 férőhelyes kóstolóra ezúttal Robert Marshallt hívták meg, aki színvonalas mesterkurzust is tart az érdeklődők számára. Jegyek korlátozott számban kaphatók erre az eseményre, mindössze 40 lejért, helyet foglalni a dramsylvania_whisky@yahoo.com e-mail címen lehet.

Az újdonságok közé tartozik a szakmai kerekasztal-beszélgetések sorozata is, amelyek témája a média, a középiskolai oktatás, a marosvásárhelyi román – magyar viszony a közbeszédben.

Fotó: Vásárhelyi Forgatag

Új helyszínek

A meghívott együttesek és előadóművészek között

színpadra lép Charlie, Magna Cum Laude, Bojtorján, Odett, Bagossy Brothers Company, Ocho Macho, Magashegyi Underground. Az idén először bekapcsolódott a Budapesti Hagyományok Háza is a Vásárhelyi Forgatagba, a folkprogramok egy részét karolva fel.

A helyszínek között az Aranykakas a Szféra rendezvényeinek ad otthont, a Liget a koncertek mellett a gasztronómiai és kézműves tevékenységeknek, a Teleki Téka a kamarazene-hangversenyeknek. A Borudvar a tavalyi helyszínen, a Szentgyörgy utcában lesz berendezve, a Kultúrpalota „szinte parancsolat” a szervezők számára – ahogy Portik fogalmazott, a Színház-tér, az ismertebb vásárhelyi kultúrkocsmák – újdonságként szerepelnek.