Fontos tudnivalók a kánikula idejére

Székelyhon 2017. augusztus 04., 18:22

Mit tegyünk kánikula idején címmel, hasznos tudnivalókat, jótanácsokat oszt meg a lakókkal Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Nem ajánlatos huzamosabb ideig a tűző napon tartózkodni Fotó: Tamás Attila

A külső hőmérséklet növekedése maga után vonja a test túlmelegedés elleni védekezését, ami legfőképpen izzadásban nyilvánul meg. Az izzadás általi folyadékleadás hűti a testet, eközben azonban a szervezet ásványi sókat veszít, s ez amennyiben nem ellenőrizzük a folyamatot és nem hidratáljuk magunkat megfelelően komoly metabolikus egyensúlyzavarhoz is vezethet.

Igencsak tanácsos tehát naponta legalább két liter folyadékkal pótolni a veszteséget, és az is ajánlott, hogy a hidratálást ne végezzük hűtött folyadékkal, ezáltal ugyanis csak az izzadást fokozzuk.

A tulajdonképpeni folyadékbevitel mellett – és a nyári, meleg időszakban mindenképpen – naponta fogyasszunk nagy folyadéktartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, részben azért mert ásványi sókat és vitaminokat tartalmaznak, részben pedig azért, mert késleltetett folyadék-leadási hatásuk által állandóan, hosszan tartóan hidratáltan tartják a szervezetet.

A meleggel kapcsolatos riasztást háromfokú skálán közli a meteorológiai szolgálat. A legalacsonyabbat (sárgát) abban az esetben adják ki, ha a napi középhőmérséklet megközelíti a 25 Celsius fokot. A narancssárga riasztás akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet három napon át meghaladja a 25 fokot, vagy egy napon átlépi a 27-et. A legmagasabb (vörös) a riasztás akkor, ha három napon keresztül 27 fok fölött van a napi átlaghőmérséklet.
Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

1. Amennyiben lehet, kerüljük a déli órákban a napon való tartózkodást, ha ez mégsem megoldható, védekezzünk: fejfedővel, napernyővel, napszemüveggel, vékony és világos színű ruházattal.
2. A napi elfogyasztott vízmennyiség érje el a legalább négy litert, a táplálkozás pedig legyen zsírszegény.
3. Olyan megerőltető fizikai aktivitásokat, amelyek a mezőgazdasági, építkezési, ipari munkálatokra jellemzőek, át kellene ütemezni a reggeli és esti órákba.
4. Ne vigyük túlzásba kávéfogyasztást, a nem klimatizált vagy kellően szellőztetett helyiségekben tartózkodjunk minél kevesebb ideig.
5. A gyermekeket tilos a tűző napon parkoló járművekben hagyni, kerülni kell az olyan utazásokat, amelyek során tudott, hogy a jármű nem rendelkezik légkondícionálóval.
6. Ezen kívül az állatainkra is vigyáznunk kell, hiszen egy nap sütötte álló járműben pillanatok alatt 50 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.
6. Az idősek és főként azok, akik keringési és/vagy légzészavarokkal küszködnek, kerüljék a hosszas helyváltoztatásokat és a túlzsúfolt környezeteket.
7. A lakás ne melegedjen túl. Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk.

A forró nyári napok miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb a nagy meleg miatt bekövetkező ájulás.