Cáfolják a fűtéses rémhíreket Gyergyóban

Gergely Imre 2017. augusztus 05., 15:30

Elindult egy szóbeszéd Gyergyószentmiklóson, miszerint a kazánok olyan rossz állapotban vannak, hogy ősztől képtelen lesz a szolgáltató fűtést biztosítani. Tény, a biomasszát égető kazánok nem működnek, de az illetékesek szerint a fűtés nincs veszélyben.

Kísérleti év az idei, de jók a kilátások – mondja a polgármester és az igazgató Fotó: Gergely Imre

Amióta az E-Star kivonult Szentmiklósról, és a Gyergyószentmiklósi Helyi Hőszolgáltató Közmű (GYHHK) átvette a szolgáltatást, nem fűtöttek faőrleménnyel. A biomasszás kazánokat ugyanis olyan állapotban vették át, hogy azok vagy már eleve használhatatlanok voltak, vagy az átadás-átvétel időszakában hibásodtak meg. Ez a hír terjedt el a városban, és vannak, akik erre alapozva állítják: ősztől nem tud fűtést biztosítani a közmű.

Nincs ok az aggodalomra

– szögezi le Nagy Zoltán polgármester és Erős János, a GYHHK vezetője. Ahogy március-áprilisban fűteni tudtak, és azóta is meleg vizet biztosítanak, úgy a továbbiakban is működni fog a szolgáltatás. A biomasszás kazánokat ugyan fel kellene újítani – és erre nincs pénz –, de a gáztüzelésű kazánok működnek, és gond nélkül elő tudják állítani a szükséges hőt a következő fűtési időszakban is – jelentik ki.

Igyekeznek javítani a hatékonyságon

Azon dolgoznak, hogy még tél előtt a Virág és Bucsin negyedi gázkazánokat beindítsák,

a távfűtéshez szükséges hőt ugyanis gázzal fogják előállítani.

Ehhez már versenytárgyalás során leszerződték a szükséges gázmennyiséget is, így ez is biztosítva van – mondták el. Közben a tömbházakban a modulok hőcserélőit tisztítják, mert ez sem történt meg az elmúlt években. Ugyanakkor hőszigetelik a vezetékeket több helyszínen, hogy a hőveszteség csökkenjen.

A faapríték-tüzelésű kazánokat is megpróbálták beindítani. Ehhez elhívták a gyártó és beszerelő cégek szakembereit is, ők állapították meg, hogy általános felújításra van szükség, ugyanis az elmúlt években csupán kisebb-nagyobb karbantartási munkálatok történtek, de komoly felújítás nem. Számítások szerint 800 ezer lej kellene ehhez. A faapríték-tüzelésű kazánok esetében a tűzterek és a speciális csövezetek szorulnak cserére, felújításra.

Most jön az áprilisi számla

Amint azt Erős János közölte, az E-Startól kapott kimutatások szerint a Gyergyószentmiklóson távhővel ellátott 3822 tömbházlakásból 472, azaz mintegy 12 százalék vált le a hálózatról az elmúlt évtizedekben. Számos más adat azonban nem igazán volt pontos. Az előző szolgáltatótól kapott adatbázis használhatatlan volt, emiatt adódott, hogy a márciusi számlát csak hónapokkal később kapták meg a fogyasztók. Emiatt is terjedtek a rémhírek. Voltak, akik tudni vélték, hogy olyan sokat kell fizetni majd, hogy a cég csak az időt húzza, hogy minél később szembesüljenek vele az emberek. Nos, közben kiderült, a félelem alaptalan volt,

a számlákon nem szerepeltek nagyobb összegek. Ez lesz a tapasztalat az áprilisi számláknál is

– tette hozzá. Ezeket a jövő héten kapják kézhez a lakók. A május-június-júliusi hónapok fogyasztását pedig később, egyben számlázza ki a GYHHK. Ez természetesen csak a melegvíz-fogyasztás árát tartalmazza.

A melegvíz-szolgáltatás jókora ráfizetés

– hangzott el. Az E-Star adatai szerint nem kevesebb mint 300 százalékos volt a veszteség azokban a hónapokban, amikor csak meleg vizet szolgáltattak. Ez abból adódik, hogy jóval több hőt kell előállítani ilyenkor ahhoz képest, hogy mekkora mennyiségű vizet fogyaszt el a lakosság. Március óta a lépcsőházi hőcserélők tisztításával és egyéb munkálatokkal sikerült a hőveszteséget csökkenteni. Most 120–150 százalék a ráfizetés, de így is nagy. Javított a helyzeten az is, hogy különböző nyomásbeállításokon kísérleteznek, hogy gazdaságosabban tudjanak meleg vizet szolgáltatni.

Télre újra beindítják a lakónegyedi kazánházakat is Fotó: Gergely Imre

Ez az év még sok kísérletezést hoz várhatóan, hiszen amint elhangzott, egyelőre ismerkednek a hálózattal, négy évszak, egy teljes év után lesznek egyáltalán adataik arról, hogy mit jelent igaziból a hálózat, a szolgáltatás.

Nem fog drágulni a fűtés

A hosszabb távú gazdaságos működésnek két nagyon fontos előfeltétele van: tovább javuljon a szolgáltatás hatékonysága, és a lakosság időben kifizesse a számláit.

A másik rémhír szerint drágulás következik. Ezt cáfolja a polgármester.

Leszögezi, az ár nem módosul. Az, hogy nyáron veszteséges a távhőszolgáltatás, nem jelenti azt, hogy drágítani kellene, ugyanis a téli fűtésbevételek fedezik ezt a ráfizetést. Úgy számolnak, hogy jövő tavaszra a vállalat bevételéből meg kell térüljön az az összeg, amit a szolgáltatás átvételekor a GYHHK-nak adott az önkormányzat az induláshoz. Ez azt jelentené, hogy a város nem kell többet a szolgáltatás működtetésére költsön, fenntarthatóan tud működni. A fűtésszámlákból jövő tavaszra befolyó összegeket a faőrleményes kazánok feljavítására és a hatékonyság további növeléséhez szükséges fejlesztésekre fogják költeni. Mindez azonban csak akkor érhető el, ha a számlákat időben fizetik az emberek, és nem keletkeznek újra nagy adósságok, és ezzel a működést nehezítő bevételkiesések.

Leállhatnak a leválások

Az elmúlt pár hónapban is több lakó jelentette be, hogy lakását leválasztaná a fűtéshálózatról. Erős János azonban arra számít, a többség meggondolja magát. Ugyanis számos esetben azért akarják levágni a lakásokban a fűtéscsöveket, mert a lakrészek üresen állnak, azaz a fűtésszolgáltatást senki nem veszi igénybe, de a fűtőtestek által leadott hőt mégis ki kell fizetni. Az ilyen üres lakások tulajdonosai számára a szolgáltató új megoldásokat fog kínálni azért, hogy ne történjen meg a leválás – közölte Erős. Arról is beszámolt, hogy vannak, akik vissza szeretnének csatlakozni. Négy-öt ilyen igénylés érkezett a GYHHK-hoz. Erős János úgy gondolja, a következőkben nőni fog ez a szám, jobban megéri majd a távhőszolgáltatást használni, mint egyénileg fűteni.

A fogyasztók számára hamarosan egy új digitális hozzáférés is elérhető lesz, ami kimutatja, hogy az adott lakás mennyi hőt fogyaszt, mekkora lesz a számla értéke, és a programnak köszönhetően például telefonról is be lehet küldeni a szolgáltatóhoz a vízóraállást is.