Első alkalommal nyert európai uniós pályázati finanszírozást Kányád község

Veres Réka 2017. augusztus 02., 20:16

Megoldásokat keresnek a fiatalok elvándorlásának megállítására Kányád községben, ennek érdekében hat külföldi partnerrel tart megbeszéléseket a helyi önkormányzat. A polgármester arra számít, hogy az együttműködés mellett sikerül befektetőket is hozni a térségbe.

György Sándor, Kányád község polgármestere Fotó: Barabás Ákos

Hat ország hét településének képviselőivel közösen keresnek megoldásokat arra, hogy megállítsák vagy legalább lassítsák az elvándorlást Kányád községben – magyarázta György Sándor. A település polgármestere beszámolt róla, hogy a megbeszélések az Európai Unió által finanszírozott „Építsük együtt Európát!” programban – amelyben Kányád is sikeresen pályázott – zajlanak majd jövő csütörtöktől vasárnapig.

A kányádi tapasztalatcserén Örkény (Magyarország), Daruszentmiklós (Magyarország), Stadt Wörth an der Donau (Németország), Breznički Hum (Horvátország), Obec Mad – Nagymad (Szlovákia) és Kraśnik (Lengyelország) delegációi vesznek részt.

A községvezető szerint a négy nap alatt több előadást, kerekasztal-beszélgetéseket, illetve sport- és kulturális programokat is tartanak majd.

Reményei szerint az üzletemberekből, civil szervezetek és egyháziak képviselőiből álló delegációkkal olyan együttműködések születhetnek, amelyek akár közös vállalkozások megalapítását is eredményezhetik.

Mint fogalmazott, a projekt egy „induló beszélgetés”, amelyben minden részvevő érintett: Lengyelország és Németország például olyan partnerként van jelen, ahova dolgozni mennek a többi országból a fiatalok. Mivel együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírnak,

György Sándor elképzelése szerint akár külföldi befektetőkre is találhatnak a projektben.

Kányád község polgármesteri hivatalának egyébként ez az első nyertes európai uniós pályázata, remélik, ez jó tapasztalatot nyújt majd további források sikeres lehívására.