Amikor Csíkban is olyan hőség van, mint máshol

Molnár Rajmond 2017. augusztus 02., 19:55

Az utóbbi napokban többen is napszúrással vagy a kiszáradási tünetekkel jelentkeztek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán – közölte érdeklődésünkre Demeter Ferenc kórházmenedzser.

Vörös kereszt jelzi, hogy segítenek a patikákban is kánikula idején Fotó: Gecse Noémi

Elmondta, ezeket az eseteket könnyedén és gyorsan megoldották az ott dolgozó kollégák, nem igényeltek különösebb szervezésbeli problémát. Péter Szilárd, a megyei mentőszolgálat vezérigazgatója érdeklődésünkre közölte, eddig nem riasztották őket kimondottan kánikula okozta napszúrásokhoz, ájulásokhoz. Azonban ez nem zárja ki, hogy történtek volna ilyen jellegű esetek – tette hozzá a szakember, aki megkeresésünkkor egy konferencián vett részt a tenger közelében, s mint mondta, ott pár fokkal hűvösebb van, mint Csíkban.

Fotó: Gecse Noémi

Segítenek a gyógyszertárakban is

Mint már korábban beszámoltunk róla,

elsősegélynyújtó pontokat hoztak létre múlt hónapban a sárga – vagy annál magasabb – riasztású kánikula idejére a Hargita megyei gyógyszertárakban és háziorvosi rendelőkben.

A szóban forgó intézményeken egy román és magyar felirattal ellátott vörös kereszt jelzi, hogy ott elsősegélynyújtó-pont található. Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke érdeklődésünkre kifejtette, voltak személyek az utóbbi napokban, akik a megyei patikák valamelyikébe vonultak hűsölni a kánikula idején. Megittak egy pohár vizet,

szükség esetén pedig vérnyomást mértek nekik a gyógyszerészek, vagy orvossággal látták el őket. Olyan eset viszont nem történt, hogy valaki rosszul lett volna a kánikula miatt

– magyarázta a szakember.

Fotó: Veres Nándor

Tanácsok kánikula idejére

A kánikula okozta rosszullétek, ájulások ellen a szakértők azt tanácsolják, lehetőség szerint kora reggel vagy a késő esti órákban induljunk útnak, s akkor is válasszuk inkább az árnyékos helyeket. 11 és 18 óra között kerüljük az erős napfényt és a megterhelő fizikai tevékenységet. Viseljünk világos színű, vékony, szellős, laza ruházatot, kalapot és napszemüveget. Fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket (dinnye, szilva, paradicsom), joghurtot, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és változatosan, előnyben részesítve az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket.
Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az ország legtöbb megyéjében ma is 35-37 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre kell számítani.