Polgári és néppárti elnökök egy asztalnál

Tamás Gyopár 2017. július 29., 16:55

Biró Zsolt MPP-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök foglalt helyet szombat délben az előadók asztalánál az EMI-táborban. A beszélgetés során többször is barátjának szólította Biró Szilágyit – e megszólítás viszonzatlan maradt.

Fotó: Balázs Katalin

Számos kérdésben nem értettek egyet az elnökök, ám azt egyformán gondolják, hogy az autonómiatervezetet be kell nyújtani.

A tavaly decemberi választások voltak elsőként terítéken. Erre reflektálva Biró Zsolt – az RMDSZ és az MPP választási megállapodásának eredményeként a szövetség jelöltlistáján bejutott parlamenti képviselő – kifejtette, a választópolgárok őket igazolták, és a negatív spirált sikerült megfordítani. Még eredményesebb lehetne, ha egységesen meg tudnának szólítani mindenkit,

ám egy réteg bagatellizálni próbálja a bukaresti részvételt – utalt az EMNP álláspontjára.

Szilágy Zsolt szerint két pólus van: egyik, amely a bukaresti hatalomba való beépülést keresi, ha kell saját közössége ellen, a másik pedig az önálló magyar autonomista politikát akarja megvalósítani. A választások kapcsán hozzátette, nem az a kérdés, hogy hány magyar politikus jut be a parlamentbe, hanem hogy akad-e olyan képviselő, aki az autonómiatörekvéseket az asztalra tegye, illetve hogy mi változott december óta. Kifejtette, „a néppárt céljai továbbra is változatlanok, viszont az RMDSZ lényegi kérdéseket megkerülő politikájával állunk szembe.

Nem az a kérdés, hogy március 15. szabadnap lesz-e, hanem hogy Székelyföldön lesz-e autonómia.”

A kormány bukása Szilágyi szerint lehetőség lett volna az erdélyi magyarság számára. „Egyetértek, tárgyalni kell a bukaresti hatalommal, de ha ott a labda, és a félig üres kapu, be kell rúgni” – mondta, utalva a Grindeanu-kormány bukására, amely szerinte egy kihasználatlan lehetőség volt. Követni kellett volna a katalánok mintáját.

Fotó: Balázs Katalin

Az EMNP elnöke szerint tisztázni kellene azt is, hogy négyévente megígérik, benyújtják az autonómiatervezetet, és ezzel mobilizálják a közösséget, de ezt aztán elfelejtik.

A Grindeanu-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán Biró Zsolt elmondta, az RMDSZ nem volt döntő helyzetben. A parlamenti jelenlét kapcsán pedig kifejtette, amikor materializálódik a statútum, Izsák Balázs SZNT-elnök a honatyákat kéri fel, hogy azt Bukarestben benyújtsák. Hangsúlyozta, az SZNT-küzdelem nélkül az autonómia nem tartana itt, ám szerinte nem csak a pártelnököké, érdekképviseleteké a felelősség, mert az érdekképviseletnek csak akkor van ereje, ha érzi maga mögött a tömeget, az erős társadalmi igényt erre.

Biró a hallgatók kérdéseire reagálva ígéretet tett: „Amíg tart a mandátumunk, benyújtjuk az autonómiatervezetet, ha kell, többször is.