Történelmi siker, az első három pont az élvonalban

Sánta Imre 2017. július 22., 02:30

Első élvonalbeli sikerét ünnepelhette pénteken este a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, miután a román labdarúgó 1. Liga 2. fordulójában, a brassói Ifjúsági Stadionban lejátszott mérkőzésen legyőzte a szintén újonc Bukaresti Juventus együttesét.

Fotó: Sánta Imre

Bátran kezdtek Valentin Suciu tanítványai, és mindjárt a második percben Hadnagy előtt adódott lehetőség, de a tizenhatos sarkáról kapu mellé csavart, majd az 5. percben Astafei ívelt a jobboldalról középre, ahol Issa tisztán fejelhetett, a labda viszont elszállt a léc felett. Egy perc elteltével viszont már a vendégek veszélyeztettek, azonban Stoenac jó helyzetből nem találta el a kaput.

Az ígéretes kezdés után meddő mezőnyjátékba torkollott a küzdelem, egyik csapat sem tudott veszélyes helyzeteket kialakítani. Szünetig az egyetlen nagy lehetőséget a 31. percben jegyezhettük, amikor a vendégek álltak közel a gólszerzéshez Stoenac révén, aki mintegy 20 méterről vette célba Niczuly kapuját, de lövése elsüvített a jobboldalléc mellett. A 41. percben a Sepsi OSK jutott szabadrúgáshoz, Mingote kapujától mintegy 22 méterre, azonban Herea csúnyán kapu fölé lőtt.

Fotó: Sánta Imre

Térfélcserét követően a fővárosi csapat átvette a játék irányítását, miközben a piros-fehérek beszorultak saját térfelükre, és ellentámadásokkal próbálkoztak. A 62. percben aztán megszületett a Sepsi OSK első gólja az élvonalban, amely Sebastian Ghinga nevéhez fűződik. Egy jobboldali, röviden elvégzett szöglet után Petre ívelt a kapu előterébe, ahol Ursu fejelhetett kapura, de Mingote az oldallécre ütötte a játékszert, ahonnan az Fülöp elé pattant, aki szintén a kapufát találta el,

és a nagy kavarodásban végül a gólvonal közelében pattogó labdát Ghinga továbbította a vendégek hálójába (1–0).

A vezető találat megszerzése meghozta a piros-fehérek játékkedvét, akik több támadást is vezettek Mingote kapujára, és a 79. percben közel is álltak a gólszerzéshez. Ekkor Astafei ívelt középre, ahol a jól helyezkedő Hadnagy senkitől sem zavartatva fejelhetett, azonban a labda centikkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret. A túloldalon előbb Măzărache, majd Stoenac veszélyeztetett, majd a 83. percben Țâră tört egyedül kapura, viszont lövését Niczuly bravúrral védte.

A mérkőzés utolsó perceiben az egyenlítő gól reményében kitámadt a fővárosi csapat, de a 91. percben Ștefan nagyot hibázott, eladott egy labdát, amellyel Petre iramodott meg a balszélen, majd jó ütemben Herea elé passzolt, aki kilőtte a hosszú sarkot (2–0).

Hiába növelte azonban előnyét az OSK, a végjáték így is izgalmasan alakult, hiszen alig két perc elteltével szépségdíjas góllal szépített a Juventus: a szentgyörgyi védelem röviden szabadított fel, a labda pedig Stoenac elé került, aki óriási erővel lőtt Niczuly kapujának jobb felső sarkába úgy, hogy a derék hálóőrnek esélye sem volt védeni (2–1).

Fotó: Sánta Imre

A hátralevő két percben a vendégek kétségbeesetten próbáltak még támadni, de a piros-fehérek védelme állta a sarat, így a Sepsi OSK megszerezte első élvonalbeli győzelmét. A sikerből ezúttal is kivette részét a Székely Légió és a szép számban jelenlevő sepsiszentgyörgyi közönség,

akik végig buzdították kedvenceiket, a lefújás után pedig felcsendültek a Székely Himnusz hangjai is.

„Nagyon fontos három pontot szereztünk, és főleg a fiúkért örvendek, hogy ma este sikerült győzniük egy kiváló játékosokat felvonultató ellenfél ellen. Sajnos egy kényszerű cserét kellett végrehajtanunk, mivel Oros rosszul érezte magát, ami megzavarta a védekezést, ezért többször is hibáztunk, és magunkra is húztuk az ellenfél csapatát. Nem szabadott volna gólt kapnunk, de végül is mindent összevetve a legfontosabb a három pont. Jól éreztük magunkat Brassóban, hiszen az itteni feltételek meghaladják azt, amivel mi otthon rendelkezünk, de remélem, hogy mielőbb hazai pályán fogunk játszani, hiszen akkor sokkal több néző fog kilátogatni a meccseinkre, és a népes szurkolótábor bíztatása mindig jó hatással van a csapat játékára.” – nyilatkozta a mérkőzés lefújását követően Valentin Suciu, a Sepsi OSK vezetőedzője.

{P12}

A következő fordulóban a háromszékiek az FC Botoșani otthonába látogatnak, és a találkozó érdekessége lesz, hogy a Sepsi OSK két játékosa, Hadnagy és Fülöp, akik nem is olyan régen még a moldvai együttes sorait erősítették, most egykori csapatuk ellen lépnek majd pályára. A mérkőzés július 28-án, pénteken 18.30-kor kezdődik.

{P16}

Labdarúgó 1. liga, 2. forduló, Brassó, Ifjúsági Stadion, 2500 néző:
Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK – Bukaresti Juventus 2-1 (0-0),
gólszerzők: Ghinga (62.), Herea (90+1.), illetve Stoenac (90+3.)
Sepsi OSK: Niczuly – Burlacu, Oros (Damian, 61.), Ursu, Dumbravă – Ghinga, Issa (Fülöp, 53.), Astafei (Pilibaitis, 87.), Herea, P. Petre – Hadnagy. Edző: Valentin Suciu.
Juventus: Mingote – Beța (Țâră, 69.), Benga, Walace, Ștefan – Lungu (Bucșa, 46.), Stoenac, Buhăescu, Băjenaru, C. Petre (Călințaru, 46.) – Măzărache. Edző: Daniel Oprița.
Sárga lap: Issa (24.), Hadnagy (66.), Niczuly (90+4.), illetve C. Petre (4.), Walace (40.), Stoenac (52.), Măzărache (57.).
Játékvezetők: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea), Vasile Marinescu (Bukarest), Dragoș Iliescu (Craiova).

További mérkőzések a 2. fordulóból:
Temesvári Poli–FCSB 0–1 (0–0),
gólszerző: Gnohere (63.)
CSU Craiova–Concordia Chiajna – szombat, 18.30
Kolozsvári CFR–FC Viitorul – szombat, 21 óra
Jászvásári Poli CSM–Medgyesi Gaz Metan – vasárnap, 18.30
Bukaresti Dinamo–FC Botoșani – vasárnap, 21 óra
FC Voluntari–Astra Giurgiu – hétfő, 21 óra.