Tusványos: három medvét helyeztek át más területre a fesztiválozók biztonsága érdekében

Iszlai Katalin 2017. július 17., 22:11

A nagyszínpad, a rendezvénysátrak és a különböző ételeket, italokat kínáló sátrak is álltak már hétfőn, amikor kilátogattunk a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak, ismertebb nevén Tusványosnak helyet adó tusnádfürdői helyszínre.

Fotó: Gecse Noémi

Javában folytak az előkészületek hétfő délelőtt. Az esemény kedd délután közönségtalálkozókkal, illetve este a Hooligans és a Magashegyi Underground zenekarok koncertjeivel kezdődik.

A kempingtáborban már felállították a különböző rendezvénysátrakat, ugyanakkor a szervezők, valamint az önkéntesek gőzerővel dolgoztak az utolsó simításokon.

Fotó: Gecse Noémi

A beléptetőrendszer idén is a tavalyihoz hasonlóan fog működni

– tudtuk meg Kristály Lehel sajtófelelőstől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a résztvevők karszalagokat kapnak, ehhez belépéskor mindenkinek igazolnia kell magát személyazonossági igazolvánnyal, útlevéllel vagy gépjárművezetői engedéllyel.

Fotó: Gecse Noémi

Délután négy óráig a belépés ingyenes, azt követően 10 lejt kell fizetni egy napijegyért,

ezek minden nap más-más színűek lesznek. A kiskorúak megkülönböztető színű karszalagot kapnak, és nem szolgálhatják ki őket alkoholos itallal vagy dohányáruval a tábor területén.

Fotó: Gecse Noémi

Hetijegyet is lehet váltani, az negyven lejbe kerül.

A elmúlt évekhez hasonlóan idén is két recepción lehet bejelentkezni, ezek kedd reggel 8 órakor nyitnak. A külső recepció a vendégeknek, meghívottaknak szól, illetve mindazoknak, akik a városban foglaltak szállást. Ez a főút és a kempinghez letérő út kereszteződésénél kapott helyet. A karszalagokat itt vehetik át a tábor résztvevői.

Fotó: Gecse Noémi

A másik tábori recepció a sátorozóknak szól, ez a táborban, a kemping közepén kapott helyet.

A sátortáborban idén olcsóbb lesz a szállás, egy éjszakára 10 lejt kell fizetni, a heti bérlet pedig 40 lej.

A szórakoztatás mellett a résztvevők biztonságát is szem előtt tartották a szervezők, ezért több óvintézkedést is foganatosítottak.

Fotó: Gecse Noémi

Az Olt folyót megközelíteni ezúttal is szigorúan tilos, a tábor teljes hosszában kerítést helyeztek ki. A medveproblémával kapcsolatosan is hoztak biztonsági intézkedéseket:

a fürdőváros három legproblémásabb medvéjét (azokat, amelyek a leggyakrabban merészkedtek az emberek közelébe) altatólövedékkel elkábították, és elszállították őket Tusnádfürdőről.

Fotó: Gecse Noémi

Ezzel kapcsolatban Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere a Csíki Hírlapnak elmondta, hat medve elszállíttatására kaptak engedélyt az illetékes minisztériumtól, így a közeljövőben az említett három mellett további három medvét is más vadászterületre szállítanak. Emellett

négy vadőr felel a résztvevők biztonságáért,

akik az erdő mellett, illetve az Olt túlsó partján lesznek elérhetők, és ha bárki medvét lát, nekik kell jelezze (az elérhetőségeik a tábor több pontján is ki lesznek függesztve). Biztonsági szolgálat is működik a nap 24 órájában a tábor teljes területén. Az esetleges rosszullétet, könnyebb sérüléseket és egyéb egészségügyi panaszokat a Vöröskereszt sátrában a nap 24 órájában kezelik, továbbá a mentőszolgálat is állandó készültségben lesz.

Fotó: Gecse Noémi

Az újdonságokkal kapcsolatosan Kristály Lehel elmondta, résztvevői kérésre

az egyik legnagyobb különbség a korábbi évekhez képest a térerő javítása lesz egy mobiltelefonos átjátszó-állomás telepítése által.

Fotó: Gecse Noémi

Tavaly a 27. rendezvény alkalmával 27 rendezvénysátor állt a táborban, idén pedig a 28. alkalomra való tekintettel 28 sátorban várják az érdeklődőket.

Fotó: Gecse Noémi

A sok férfinevet viselő rendezvénysátor mellett idén megjelenik a Lorántffy Zsuzsanna sátor is. A jövőben azonban nem szándékozunk tovább nőni, hiszen az fizikai lehetetlenség lenne. Az idei mottó, amely szerint Tusványos a biztos pont, arra utal, hogy amit megszokhattak a résztvevők az elmúlt 27 év alatt, az idén is meglesz. Újdonságnak számít az is, hogy a Skorpió zenekar először lép fel Erdélyben, és több rangos előadó tart előadást. Emellett fontos megjegyezni az idei évre jellemző széles körű nemzetközi médiaérdeklődést is. Jelen lesz a táborban egy német közszolgálati televízió, a ZDF, illetve a Financial Times brit nemzetközi, gazdasággal foglalkozó napilap egy tudósítója, és ez egy más dimenzióba, más rangra emeli a rendezvényt. Tavaly 60-70 ezer személy fordult meg Tusványoson, idén is hasonló résztvevőszámra számítunk

– mutatott rá Kristály. A helyszínen egyébként ingyenes programfüzetet kérhetnek az érdeklődők, és a rendezvény weboldalán is megtalálható a részletes program.

{P11}

Meleg idő várható

A marosvásárhelyi meteorológiai állomás ügyeletesétől a Tusványos ideje alatt a helyszínen várható időjárás alakulásáról is érdeklődtünk. Mint megtudtuk, kedden meleg, napos idő lesz, a legmagasabb hőmérséklet 25, a legalacsonyabb 7 Celsius-fok között alakul. Szerdán valamivel melegebb idő várható, a legmagasabb hőmérséklet 27, a legalacsonyabb pedig 7 Celsius-fok lesz. Csütörtökre is szép időt jósolnak, a legalacsonyabb hőmérséklet 8, a legmagasabb 28–29 Celsius-fok között változik. Pénteken a legmagasabb hőmérséklet 29–30, a legalacsonyabb 8 Celsius-fok körül alakul. Gyengébb délutáni záporokra szerdán, csütörtökön és pénteken is lehet számítani, hevesebb esőzés azonban csak szombat délután várható. Napközben azonban a hétvégén is meleg idő lesz, a legmagasabb hőmérsékleti érték elérheti a 28–29 Celsius-fokot. Az előrejelzések szerint tehát nem várható kedvezőtlen időjárás, ennek ellenére azonban ajánlott felkészülni az esős időre is, és lehetőség szerint nem árt pakolni gumicsizmát, meleg ruhát, esőkabátot.
{P12}
{P13}
{P14}
{P15}
{P16}
{P17}