Az új román tanterv: vívmány és lehetőség

Molnár Rajmond 2017. július 17., 19:56

Új szemlélet a magyar tannyelvű oktatás román nyelv és irodalom tantervében – ezzel a címmel tartottak szekciófoglalkozást hétfőn a 25. Bolyai Nyári Akadémia keretében Csíkszeredában.

A tudományosság jegyében zajlott a konferencia Fotó: Gecse Noémi

Az előadásokat az oktatási minisztérium, a Román Tudományos Akadémia, valamint különböző megyék tanfelügyelőségeinek meghívottai tartották.

A szeptembertől ötödik osztályt kezdő tanulók a román nyelvet új tanterv szerint, a megszokottól eltérően már nem anyanyelvi szinten kell tanulják

– a hétfői konferencia ezt a témát dolgozta fel, hozzájárulva, hogy a román nyelv és irodalmat tanító pedagógusok jobban átláthassák és megérthessék a nyelv tanításában, tanulásában rejlő problémákat, másrészt egyfajta útmutatót kapjanak az új tanterv gyakorlatba ültetéséhez. A tanácskozás a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában zajlott.

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke köszöntőbeszédében kihangsúlyozta,

az új tanterv egy vívmány és lehetőség, ezért fontos a szemléletváltás a pedagógusok részéről.

Nagy Éva, az oktatási minisztérium kisebbségi nyelveken folyó oktatásért felelős kabinetjének igazgatója a nyelvtudás fontosságáról beszélt, illetve nyomatékosította a pedagógusok felkészítésének szükségességét az új tanterv alkalmazására. Manuela Stângă, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség részéről kifejtette, mint minden újításnál, az új tanterv alkalmazásával kapcsolatban is rengeteg kérdés adódik, ezért e konferencia célja, hogy a kérdéskört körbejárják, és megfelelően alkalmazzák majd a pedagógusok az iskolákban az új tantervet.

A továbbiakban két előadás hangzott el a nyelvhasználatról és nyelvi normákról. Elsőként Gheorghe Chivu, a Bukaresti Egyetem Bölcsészkarának egyetemi tanára, valamint Dana Mihaela Gheorghe, a brassói Transilvania Egyetem tanára részéről. A konferencia keretében sor került egy tanári kézikönyv bemutatójára, amelyet Tódor Erika-Mária, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának oktatója szerkesztett.

A kiadványt azzal a céllal készítette, hogy segítse az új tanterv sajátosságainak megértését és gyakorlati alkalmazását. A könyvismertető után két csoportos foglalkozás következett, amelyek az új tantervet mutatták be a pedagógusoknak. Az eseményen 160 pedagógus vett részt Brassó, Fehér, Bihar, Kolozs, Hargita, Kovászna, Maros, Beszterce-Naszód, Szatmár és Szilágy megyékből.