Erdei kulcsosházzal a turizmus fejlesztéséért

Kömény Kamilla 2017. július 17., 20:19

Tizenkét személy elszállásolására alkalmas erdei kulcsosházat építtet Gyimesközéplok önkormányzata Farkaspallón. A pályázati pénzből készülő létesítményt augusztus végére kell befejezni.

Másfél hónap van a kivitelezési határidőig Fotó: Pap Éva

Több éve nyilvánították nyertesnek a gyimesközéploki önkormányzat által az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 313-as kiírására leadott, kulcsosházépítésre vonatkozó pályázatot, az első nyertes kivitelező azonban nem végezte megfelelően a munkát, így felbontották az azzal kötött szerződést.

Egy új közbeszerzési eljárás lebonyolítása után Farkaspallón két hónapja látott munkához az új, bákói építő cég – számolt be érdeklődésünkre Gergely Károly. Gyimesközéplok polgármestere hozzátette, a Bükkhavaspataka környékének turisztikai és marketingfejlesztése elnevezésű projekt megvalósítására a pályázat révén 663 418 lejt költhet az önkormányzat, amely önrészként a tervek elkészítését vállalta. A munkálat meghosszabbított befejezési határideje augusztus 30-a.

Fotó: Pap Éva

Azt is megtudtuk az elöljárótól, hogy

a menedékház a valamikori farkaspallói iskola helyén épül,

mivel az oktatási intézményt már évek óta nem használták a magyarajkú gyermekek hiánya miatt. A romos állapotba került épület helyén valóban javában zajlanak a munkálatok, múlt heti ottjártunkkor a szerkezet kialakításával dolgoztak a munkások.

A beruházás magába foglalja egy 12x6 méteres átmeneti kulcsos erdei ház felépítését, területének rendezését, egy fészer és az illemhelyek létrehozását. Az alsó szinten nappali részt alakítanak ki, míg az emeleten vendégszobák kapnak helyet.

A világítás napelemekkel lesz megoldva, az illemhely pedig kinti lesz

– ismertette a polgármester. Meglátása szerint, a kivitelező Gyergyó vidéki ácsainak hozzáállása révén a fából készülő, hőszigetelt, cseréppel fedett létesítmény a kitűzött határidőre elkészül.

Mint azt a községvezetőtől megtudtuk, a Farkaspallón áthaladó összekötő út az utóbbi időben egyre forgalmasabb lett, hiszen egyre többen kirándulnak a települést érintve az Egyeskő, a Békási-szoros vagy a Naskalat felé. Tehát az áthaladó turistaforgalom számára szánják a létesítményt.