Elhanyagoltnak érzik magukat a székelyföldi románok: Johannisnak panaszkodnának

Székelyhon 2017. július 17., 17:31

Nyílt levélben kér találkozót a Kovászna, Hargita, Maros megyei románok fóruma Klaus Johannis államfőtől, hogy elpanaszolhassák, mennyire elhanyagoltak, és kirekesztettek.

A székelyföldi románok civil fórumának tagjai legutóbbi, székelyudvarhelyi találkozójukon. Most Johannisnak panaszkodnának Fotó: Pál Árpád

A nyílt levélben úgy fogalmaznak,

tájékoztatni akarják az államfőt, hogy milyen nehézségekkel küzd a térségben „a marginalizált, hivatalos szintre emelt zaklatásnak és diszkriminációnak kitett román közösség”,

akiket a prefektúra kivételével, minden helyi hatóság elhanyagol, hiszen a helyi önkormányzatokban nincs képviselőjük.

„Ezt a jelenséget már 25 éve figyelmen kívül hagyják, bár veszélyezteti a román elem fennmaradását a térségben” – panaszolják. A helyi románság porlad, elveszíti a nemzeti identitását, mert helyben diszkriminálják, nem kapnak kormánytámogatást a programjaik finanszírozására. Szerintük a román lakosság száma csökken a térségben, ezt pedig alkotmányos és törvényes eszközökkel le kell állítani.

Elvárásaik vannak gazdasági, kulturális, oktatási téren, támogatást kérnek a nyelvük megőrzésére, sőt régészeti kutatásokra, hogy „az ősrégi román civilizáció kontinuitását” bizonyítsák.

Kérik, hogy Johannis ütemezzen be egy munkatalálkozót a románság képviselőivel, a két megye prefektusaival, az ortodox püspökség vezetőivel, különben egyoldalúan tájékoztatják, és mivel már eltelt egy évtized, amióta román államfő hivatalos látogatást tett a térségben, a románok „hivatalosan is elhagyottnak, és diszkrimináltnak érezhetik magukat”.