Tüntetés és „figyelemfelkeltő összejövetel” Klaus Johannis csíkszeredai látogatásakor

Székelyhon 2017. július 17., 17:21

Egy tüntetést és egy „néma figyelemfelkeltő összejövetelt” jelentettek be Klaus Johannis államfő keddi csíkszeredai látogatásának idejére. A tüntetést a Minta ifjúsági szervezet, a néma figyelemfelkeltő összejövetelt pedig Veress Dávid szervezi.

Fotó: Veres Nándor

A szerkesztőségünkbe is eljuttatott rövid közlemények szerint Tőke Ervin, a Minta ifjúsági szervezet elnöke, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke kedd reggel

9 és 11 órára a megyeháza elé várja mindazokat, akik „aggódnak az elmúlt időszak magyarellenes megnyilvánulásai miatt”.

A közleményben Tőke Ervin hangsúlyozza, tudatni kell az államfővel, hogy

kiállunk az erdélyi magyarok jogaiért és elfogadhatatlannak tartjuk az utóbbi időben a közösségünket ért jogsértéseket.

Ugyanakkor a résztvevőket arra kéri, lehetőségeik szerint vigyenek magukkal székely zászlót, „ezzel is jelezve a szabad szimbólumhasználathoz való jogunkat és határozott autonómiaigényünket”.

A másik megmozdulás, a Veress Dávid-féle néma figyelemfelkeltő összejövetel helyszíne és időpontja megegyezik az ifjúsági szervezetével. A magát csíkszeredai polgárként feltüntető Veress – aki közleményében kihangsúlyozza, hogy rendelkezik a megmozduláshoz szükséges engedéllyel – felhívásában kiemeli:

a néma figyelemfelkeltő összejövetelt a nemzetiségi jogok követeléséért szervezi.

Klaus Johannis államelnök kedden Székelyföldre látogat, délelőtt helyi és megyei képviselőkkel találkozik a csíkszeredai megyeházán.