Válogatottal is dolgozik az SZKC új edzője

Zátyi Tibor 2017. július 17., 15:26

Hivatalossá vált, hogy Dragan Djukics lesz a Székelyudvarhelyi KC edzője a 2017–2018-as szezonban. A szerb szakembert hétfőn délben sajtótájékoztatón mutatták be. A csapat is összegyűlt, a fiúk hétfőn délután elkezdték a hathetes felkészülést.

Egy évre szóló szerződést írt alá Djukics az SZKC-val Fotó: Pál Árpád

Az 54 éves tréner Arandjelovacban született, az edzősködést nagyon fiatalon kezdte, 1986-ban ült le az RK Zsupa Aleksandrovac kispadjára, egy évvel később pedig a jugoszláv U18-as válogatott szövetségi kapitányi tisztségét is megkapta.

Pályafutása során több szerb csapatot is irányított, majd az U20-as válogatott élére is kinevezték. 2000-től három idényen át a Pick Szegedet irányította. Klubcsapatai voltak még a macedón Vardar Szkopje, a portugál Madeira, legutóbb pedig az izraeli Maccabi Tel Avivnál tevékenykedett, mely gárdával bejutott az EHF Kupa csoportkörébe.

Szövetségi kapitányként Jordánia, Macedónia, Svájc, Nagy-Britannia, Izrael kispadján ült. Jelenleg Montenegró nemzeti együttesét is irányítja, kijutottak a 2018-as horvátországi Európa-bajnokságra.

Az SZKC korábbi edzője, Vlad Caba április közepén mondott le. Ezt követően a klub vezetősége felkereste a szerb edzőt, és sikerült megegyezniük, Djukics egy évre szóló szerződést kötött a KC-val, és ő lesz a csapat harmadik edzője a Nemzeti Ligában.

Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Egy teljesen új fejezet kezdődik a klub életében, hiszen nemcsak edzőcsere történt, hanem nagyon sok játékos érkezett. Most új csapatot építünk, hat hét áll a rendelkezésünkre, hogy a bajnoki rajtig minden alapot letegyünk

– kezdte bemutatkozását Djukics.

A következő időszakban a szerb szakember a lehető legtöbb információt szeretné begyűjteni. „Mindig szeretek jól informált lenni. Az SZKC nevét egész Európában ismerik már, pár éve megnyerte a Challenge Kupát. A román bajnokságot is ismerem, évről évre fejlődik, látszik, hogy egyre több pénzt fektetnek be a klubok, minőségi külföldi játékosokkal erősítik meg kereteket. Most az a dolgom, hogy versenyképes csapatot állítsak össze, amellyel a legjobbak közt szeretnénk végezni. Nem lehet előre megjósolni, mi fog történni a bajnokság végén” – tette hozzá.

Fotó: Pál Árpád

Djukics új játékrendszert és felfogást ígért, szerinte a kézilabdában az eredményesség a védekezéstől függ a legjobban. „A csapaton belül versengést szeretnék elérni, így nem lesz senkinek sem biztos helye a kezdőben. Mindenért meg kell majd harcoljanak a fiúk,

mindig a legjobb formában lévők fognak játszani.

Ez teszi igazán erőssé a csapatot. Szeretek a fiatalokkal is dolgozni. Szegeden olyan játékosaim voltak, akik Udvarhelyen nőttek fel. Én indíthattam útjára például Ferenczi Botondot. A fiataloknak minden lehetőséget megadunk a bizonyításra. Továbbá szeretném, ha mindenki élvezné majd a játékot, a kézilabdások és a szurkolók egyaránt. Ahhoz, hogy ezt elérjük, nagyon sokat kell dolgoznunk. A filozófiám is az, hogy: munka, munka, munka” – mondta a nagy nemzetközi tapasztalattal bíró szakember.

Fotó: Pál Árpád

A tréner a nyári felkészülésről is ejtett pár szót. Az edzéseket már hétfőn délután elkezdte a csapat, a hét pedig az ismerkedésről, összerázódásról fog szólni. Aztán egyhetes szerbiai edzőtábor következik, majd két felkészülési tornán (augusztus 11–13-án Udvarhelyen, majd 24–27. között Nagykanizsán) is részt vesz a csapat.

A tervek szerint a KC tíz barátságos mérkőzést fog játszani a szeptemberi rajtig.

Ladányi Kinga, a klub gazdasági igazgatója kérdésünkre kifejtette, hogy Caba távozását követően Spanyolországból és Romániából több ajánlat is érkezett a klubhoz az edzői poszt betöltésére. „Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy lejárt a szerződése a Maccabi Tel Avivval, és mi épp edzőt kerestünk. Ami meggyőzött minket, hogy közösen valósítsuk meg terveinket, az Djukics edzői filozófiája. Ez megegyezik a klubunkéval” – zárta a sajtótájékoztatót Ladányi.

Jelenleg a klubnál van a szerb származású Uros Vilovszki, aki nemrég bekerült a magyar férfiválogatott keretébe is. A 33 éves beállós korábban az MKB Veszprém játékosa volt, legutóbb a német Bergischer HC együttesénél szerepelt.