Focipálya van Csíkszentimrén, de lesz-e csapat?

Kömény Kamilla 2017. július 17., 10:44

A 2015-ben felújított, szabványméretű csíkszentimrei focipályát tavaly óta használhatják a futballkedvelők. A településnek jelenleg nincs ugyan felnőtt amatőr focicsapata, de mint a helyiektől megtudtuk, így is van aki a bőrt rúgja az önkormányzat által karbantartott létesítménynél.

A szentimrei focipálya. Délutánonként, esténként a fiatalok találkozási helye Fotó: Gecse Noémi

Kik használják a csíkszentimrei szabványméretű focipályát? – tettük fel a kérdést Fülöp Kinga alpolgármesternek a felújított futballpálya használatba vétele után egy évvel. Az elöljáró kifejtette, a vidéki bajnokságban részt vevő csapat hiányában elsősorban a helyi ifjúság használja azt, a karbantartásért pedig azóta is az önkormányzat felel – kaszálják a füvet, hálót javítanak, illetve elvégzik az egyéb szükséges karbantartási teendőket is. Hozzátette továbbá, noha örülnek annak, hogy a fiatalok használják a pályát,

a cél még mindig az, hogy legyen a településnek csapata a vidéki bajnokságban, és a rendeltetésének megfelelően edzések, meccsek alkalmával használják azt.

Mivel azt látják, hogy az általános iskolások is nagyon érdeklődnek a sport iránt, szívesen fociznak, így már gondolkodnak azon, hogy megszervezzék az ő focioktatásukat. Mint megtudtuk, a pályát nemcsak a helyiek használhatják, ha van rá igény, kiadják olyan csapatoknak is, amelyek edzést vagy bajnokságot szerveznének a szentimrei focipályán.

Fotó: Gecse Noémi

Újra lehet csapata Szentimrének

Egy helyi fiatal kérdésünkre megerősítette, a nyári időszakban nagyon népszerű a focipálya és környéke az ifjúság körében. Mint fogalmazott, esténként ott zajlik a helyi társasági élet. Pál István, aki korábban a csíkszentimrei fociéletet is szervezte, érdeklődésünkre elmondta, több oka van annak, hogy felbomlott a helyi felnőtt focicsapat. Egyrészt az utóbbi években többen vállaltak munkát külföldön, ugyanakkor néhányan sérülések miatt voltak kénytelenek visszavonulni a sportélettől. Pál István azt is megjegyezte, hogy a nyári délutánokon sok fiatal játszik a pályán, többen érdeklődnek komolyan a futball iránt – szóval az utánpótlás már biztosítva van. Ennek tükrében hozzáfűzte,

valószínűnek tartja, hogy a település hamarosan indít csapatot a vidéki bajnokságban.

Azt is megtudtuk a focikedvelőtől, hogy a legnagyobb problémát az jelenti egy csapat fenntartásában, hogy nincsenek olyan személyek, akik időt szakítanának egy-egy korosztály tanítására, sportolásának megszervezésére.