Lenyűgözte a gyergyószentmiklósiakat a világbajnok-rekorder íjász

Balázs Katalin 2017. július 16., 22:30

Lobogót tűzött ki egy mindössze harminccentis, földbe szúrt zászlórúdra, majd kétszáz méterre távolodott el tőle. Szélben és esőben centikre közelítették meg nyílvesszői a célpontot. A farkasbőrt viselő, rókaprémsüveges Mónus József íjász világbajnok a gyergyóiakat bűvölte el vasárnap.

Fotó: Balázs Katalin

Az első Erdélyi Íjásztábor helyszínére, a gyergyószentmiklósi Csiky-kertbe érkezett a világbajnok-rekorder íjász, Mónus József a hétvégén. A táborszervező Elekes Oszkár úgy fogalmazott, hogy a táborlakók próbálkoznak az íjászkodással, Mónus pedig megmutatja, hogyan kell igazán lőni.

A világhírű vendégtől van, amit tanulni, hiszen 176 alkalommal emelte magasba a magyar zászlót a győztes jogán. Leckét adott a bemutatóján íjászatból, de hazaszeretetből és nemzeti öntudatból is.

Új világot teremtett

Két helyszínen is találkozhattak a rekorderrel a gyergyóiak: vasárnap délben a bemutató helyszínén, a lovaspályán, majd délután a Csiky-kertben, ahol filmvetítést és előadást tartott életéről, sikereiről és arról, mi készteti őt nyerésre.

Én egy nagyon egyszerű ember vagyok. 2006-ig a gazdasági világban éltem, gépész üzemmérnök voltam, de egyik percről a másikra otthagytam. Annak öröme összehasonlíthatatlan a mai boldogságommal. Ma szegény vagyok, otthagytam a pénz világát egy másik világért. Olyan új világot építettem, amelynek ajtaját akkor nyitom ki, amikor akarom, és azok előtt, akik előtt én akarom

– mondta az íjász.

Az ő világának ajtaját nyitotta ki, betekintést engedve egy harci íjászbemutatóval. Elmondta,

az hajtja, hogy ő is valamit letehessen azok emléke előtt, akik valaha a magyarságért éltek és harcoltak.

Fotó: Balázs Katalin

Megmérkőzik bárkivel a világon

A Farkasként is emlegetett Mónus íjai és nyílvesszői mellett a magyar zászlót is magával hordja. Elérzékenyülve beszélt arról, milyen sokat jelent neki a lobogó, a nemzet, melyért harcolni és meghalni is kész bármely pillanatban. Az hozza neki az elismeréseket, hogy íjával bizonyíthatja: a magyar legyőzhetetlen. „Az elején egy ideig jártam íjászversenyekre, gyűjtögettem a kis érmecskéimet, önző voltam, magamért harcoltam. Aztán rájöttem,

a tudás, amit birtoklok, nem a sajátom, ezeréves múltból származó az emlékképe. Ennek tudatában járok évente hét-nyolc világversenyre, és megmérkőzök bárkivel a világon. Ezért a zászlóért küzdök minden nap, bárki ellen a világon, ha kell, életre-halálra is. Nyílvesszőim a harcosaim. Ez a farkasharc

– jelentette ki, majd tudásából adott ízelítőt, kétszáz méterről irányítva nyílvesszőjét a célpontra.

„Mi magyarnak születtünk, s ezt mondjuk el bármerre járunk a világon. Szabadok akarunk maradni, ahogy a sólyom száll az égen. A mi lelkünket, tudatunkat senki nem tudja megfékezni. Én úgy akarok élni minden nap, hogy a fiam büszke legyen rám” – mondta el a bemutatón, melyre többnyire apukák hozták ki fiaikat, ugyanakkor jelen voltak az íjásztábor résztvevői is. Süvegét emelve fejezte ki tiszteletét az érdeklődők előtt Mónus, azért, mert

mi együtt vagyunk magyarok.

Fotó: Balázs Katalin

Több mint íjászat

Közkedvelt sport az íjászat, derült ki az első Erdélyi Íjásztáborban résztvevők számából is, a szervező Elekes Oszkár pedig úgy fogalmazott, Erdély-szerte több száz olyan személy van, aki valamilyen szinten íjászkodik.

Sátortáboros, kétnapos íjászverseny két fordulója zajlott szombaton és vasárnap a Csiky-kertben. Tíz versenyszámban kellett teljesíteni, a feladatok helyszínei pedig úgy voltak kialakítva, hogy mindenki bejárja a megmérettetés során a dendrológiai parkot. Megismerni a kertet, saját lehetőségeiket és fejődésüket, akár egyik napról a másikra – szólt az együttlét lényegéről Elekes Oszkár. Kisgyerek, nagy gyerek, legény és leány, felnőtt férfi és nő kategóriában versengtek huszonnyolcan, és a folytatásra is van igény, na meg szándék is.

Nem csak évente egyszer van lehetőségük a gyergyóiaknak csapatban íjászkodni. A gyergyói Baranta csapata rendszeresen tart edzéseket. Igaz, ennek csak egy része íjászkodás, de Elekes Oszkár szerint ez nem hátrány, hanem többszörös előny: „nem is tervezünk külön íjászszövetségbe tömörülni. A Barantán belül az íjászat egy rész, ami az embert egyféleképpen fejleszti, az ostor másféleképpen, a vívás megint másként, és én úgy gondolom, hogy az ember többoldalú kell legyen, nem csak egysíkú. Nagyon szép az íjászat, kell, de ennél több kell nekünk” – összegzett a táborszervező.