A vihar nyomait próbálta eltakarítani, leesett egy fáról a székelyudvarhelyi kórház karbantartója

Veres Réka 2017. július 16., 21:47

Leesett egy fáról és megsérült a székelyudvarhelyi kórház karbantartója, miközben a múlt heti vihar által ledöntött fákat próbálta eltakarítani a a kórház udvaráról. A kórházigazgató szerint a férfi munkaidején kívül dolgozott, amikor a baleset történt.

A kidőlt fákat akarták eltakarítani, amikor a baleset történt Fotó: Pál Árpád

A székelyudvarhelyi városi kórház fül-orr-gégészeti részlegének épülete mellett igyekezett csütörtökön három kórházi alkalmazott eltakarítani a múlt heti vihar által ledöntött fákat. A három férfi egy daru segítségével végezte a takarítást, amikor – a kórházi tájékoztatás szerint –

egyiküket a védőfelszerelése visszarántotta, leesett a fáról és megsérült.

A balesetet szenvedett férfi a kórház sürgősségi osztályára került.

Érdeklődésünkre Lukács Antal, a városi kórház igazgatója elmondta, hogy az alkalmazottak önként, munkaidejük után maradtak az udvaron csütörtökön, hogy eltakarítsák a viharban kidöntött fákat és a letört ágakat. A fül-orr-gégészet épülete előtti zöldövezetben dolgoztak. Az igazgató szerint a munkavédelmi előírásokat betartva láttak neki a munkának, és egy kisebb daru segítségével egy fa az utolsó két ágát készült eltávolítani a karbantartó, amikor a baleset történt.

A munkás egy kézifűrésszel dolgozott, ám az igazgató szerint vélhetőleg magasabbra nyúlt, mint ahogyan azt a védőfelszerelése engedte, így a kötél visszarántotta, és a fáról az oldalára esve lezuhant.

Mivel ez munkaidő után történt, és nem értesítették a kórház vezetőségét a tervezett munkáról, továbbá engedélyt sem kértek rá, nem minősül munkabalesetnek a karbantartó sérülése, hiszen akkor már civilként voltak jelen a kórház udvarán – mondta Lukács Antal. Hozzáfűzte, hogy ugyan nem kértek engedélyt a munkára, mégis meg van bizonyosodva róla, hogy a jószándék vezérelte a munkásokat, amikor nekifogtak takarítani.

Lukács arról is tájékoztatott, hogy a karbantartó nem sérült meg komolyan, bal oldalán az egyik bordáját megütötte, de horzsolásokkal megúszta a balesetet, és már pénteken el is hagyhatta a sebészeti osztályt.