Az alapot is ki kellett javítani a székelyudvarhelyi Hunyadi János utcában

Kovács Eszter 2017. július 17., 09:17

Sok időbe telt a kivitelezés, de a székelyudvarhelyi városvezetés bízik benne, hogy tartós lesz a Hunyadi János utca új burkolata: a karbantartási munkálat a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt, sok bosszúságot okozva az autóvezetőknek és az ott lakóknak egyaránt.

Fotó: Pál Árpád

Több ízben írtunk arról, hogy panaszkodtak a Hunyadi János utcai lakók, sőt, tiltakozást is rendeztek felhívván a figyelmet arra, hogy elegük van az útjavítás miatti kellemetlenséget. A város szombatfalvi részén lévő utca aszfaltburkolatát ugyanis felmarták, majd több mint egy hónapig nem történt meg a burkolatcsere.

Nem javítási, hanem karbantartási munkálatok zajlottak a Hunyadi utcában, pontosított Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója.

Itt gyors megoldás kellett, sem az autósokat sem a lakókat nem várathattuk tovább, így elvégeztük a karbantartást, de a végleges megoldás az út teljes felújítása lesz

– tette hozzá.

Fotó: Pál Árpád

Rétegeltek, hogy tartós legyen

A kivitelezőnek és a megrendelőnek is voltak ugyan elképzelései a Hunyadi János utca alapját illetően, ám

amikor felmarták a régi aszfaltréteget, akkor derült ki, hogy a betonlapokból készült alap teljesen megrepedezett.

„A munka megkezdése után derült ki az is, hogy ezek a betonlapok, a sokévi terhelés alatt nemcsak széttöredeztek, de mozognak is” – magyarázta a műszaki igazgató. A helyzet szakszerű megoldására külsős szakembert is bevontak: az útfelület kijavítása így szakaszosan történt.

Előbb kiásták az út alapját képező betonelemek mozgó darabjait, majd a felületet aszfalttal javították ki, így képezve újra az alapréteget. Utána egy geokompozit háló elhelyezése következett.

Fotó: Pál Árpád

„Az a probléma, hogy a beton-aszfalt párosítás nem a legideálisabb, azaz a forgalom okozta vibrációtól nagyon hamar megjelennek a repedések a felső rétegekben. A külső tervezőnek az volt véleménye, hogy a kijavított alapra tegyük a geotextíliát, amely tulajdonképpen üvegrostszálakból álló háló, amelyet szurokkal odaragasztanak a felülethez azért, hogy növelje a teherbírást, akadályozza a repedéseknek a gyors migrálását a felső rétegbe, a burkolatba.” – magyarázta a szakember. Egyébként a már meglévő repedéseket még a háló elhelyezése előtt ki kellett javítani.

„Erre még jött egy enyhe felületi kezelés, amely azt szolgálta, hogy mindenhol tapadjon oda egyenletesen ez a geotextília, majd egy, átlagban 2,5 centiméter vastagságú aszfaltmalter-burkolat, amely nagyon finom szemeloszlású és óriási a szuroktartalma. A célja kettős: védi a textíliát és kiegyenlíti a réteget” – ecsetelte a szakember. Csupán ezek után következhetett a tényleges felső burkolat, amely egy cellulóz szálakkal megerősített, megnövelt ragasztóképességű aszfalttípus. A munkálatot végül a múlt héten szerdán fejezték be, és a utat még aznap este megnyitották a forgalom előtt. Az út jelzőfestését, Székelyudvarhely más utcáinak festésével egy időben végzik majd el – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Gondok vannak az alapokkal

A Hunyadi János utca egyébként nem az egyetlen, amely betonelemekből álló alapra épült. A probléma az, hogy erről nincs városszintű kimutatás.

Szóbeszédből és tapasztalatból tudjuk, hogy hol milyen az alapozás, de így is vannak meglepetések, mint például a Hunyadi János utcában is. Tavasszal már látszott, hogy ha egyszerű foltozással javítjuk csak ki a burkolatot, akkor döcögős és rossz lesz az út. Nem lett volna minőségi javulás. Ezért gondoltunk arra, hogy ez a lehetőség jobb az ottlakóknak is

– magyarázta Fülöp-Székely.

Fotó: Pál Árpád

Több úttal hasonló a helyzet: Udvarhely azon útjai és utcái, amelyeknek a teherbírása harminc éve még megfeleltek a forgalomnak, ma már rohamosan romlanak a megnövekedett terhelés miatt. „Nemcsak az autók számáról van szó, hanem megnőtt az autók súlya is” – fejtette ki a szakember.

Megkésett, de nem volt más lehetőség

A kivitelező Stravia Group kft. nem követett el szerződésszegést a kitolt határidő miatt, ugyanis a tényleges aszfaltozást időben elvégezték. „Ha egy egyszerű karbantartási munkálat lett volna, akkor lettek volna következményei annak, hogy így kitolta a munkálatok befejezését. De ki kellett várni a megfelelő megoldást. Amikor adott volt minden szükséges körülmény, akkor két nap alatt leaszfaltozták az utcát. Közben nem álltak a munkálatok, hiszen az említett rétegeket el kellett helyezni. Ez autóból nem látszik, nem szembetűnő.

A sofőr csak azt látja, hogy kényelmetlen a megemelt aknatetőket kerülgetni. A lakók meg azt érezték, hogy remeg a házuk, hogy por van

– tette hozzá a szakember. Hozzáfűzte, hogy az autósoktól és a lakóktól is elnézést kér a polgármesteri hivatal nevében, és megköszöni az érintettek türelmét, ugyanakkor köszönetét fejezte ki az állami- és helyi rendőrség munkatársainak, akik mindvégig kitartóan segítették a munkálatok akadálymentes kivitelezhetőségét.

„Most remélhetőleg egy ideig nem lesz gond az utcával” – summázott Fülöp-Székely.

Fotó: Pál Árpád