Amíg tart a vakáció, megújulnak az iskolák

Hajnal Csilla (R) 2017. július 16., 20:02

Néhány marosvásárhelyi tanintézetben már elkezdődtek a felújítási munkálatok, a többiben ezután fognak neki. A megyeközpontban összesen 8 millió lejt fordítanak erre a célra.

A Művészetire egy teljes felújítás is ráférne, ez egyelőre nem történik meg. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Öt marosvásárhelyi tanintézetet újítanak fel a következő hónapokban, jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik, és jövő hónapban kezdődhetnek el a munkálatok. Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta,

elkezdik a bútorzat beszerzését, felújítják a mosdókat, folyosókat, osztálytermeket, az iskolák homlokzatát, sporttermeket és -pályákat, négy orvosi kabinetet, illetve a tanintézeteket körülvevő kerítések egy részét is lecserélik.

Felújítási munkálatok kezdődnek az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban, a Liviu Rebreanu Általános Iskolában, a George Coșbuc Általános Iskolában, a Nicolae Bălcescu Általános Iskolában és a Dacia Általános Iskolában – nyilatkozta a rádiónak Cosmin Blaga. Csak sürgősségi beavatkozások lesznek az Unirea Főgimnáziumban, a Bolyai Farkas Gimnáziumban és a Művészeti Szakközépiskolában, amelyeket az önkormányzat a római katolikus, illetve a református egyháztól bérel.

A Művészeti esetében pedig igencsak esedékes volna a teljes felújítás, hiszen a romos állapotba került épület akár életveszélyes is lehet. A Bolyai Farkas Gimnázium esetében a konviktusnak otthont adó szárny homlokzatát felújították, a főépületnek viszont telekkönyvi akadályok miatt még nem tudtak nekifogni.

Kinőtte magát az Egyesülés negyed bölcsődéje

Egy új bölcsőde építését tervezi a helyi önkormányzat az Egyesülés negyedben, ahol jelenleg egyetlen ilyen intézmény van, a 6-os számú bölcsőde, amely mindössze 42 gyereket tud befogadni, ezért sok szülő kényszerül arra, hogy más negyed bölcsődéjébe vigye a kicsit. A beruházás Európai Uniós pályázatból valósulna meg az Apaductului utcában. Az új bölcsőde 60-80 gyerek befogadására lesz alkalmas, és mintegy 2600 négyzetméter földterületen valósulna meg, ebből 420 négyzetmétert foglalna el az épület alapterülete – olvasható a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal honlapján.