Szabadon alkothatnak a művészek a hatodik Pulzus táborban

Veres Réka 2017. július 16., 13:12

Kanadából és Tajvanból is érkeznek művészek a hétfőn a székelyudvarhelyi Spanyár-házban kezdődő hatodik Pulzus alkotótáborba. A művésztelep tíz napja alatt tíz alkotó fog dolgozni.

Tíz napig alkotnak a Pulzus művésztelep alatt. Archív Fotó: Barabás Ákos

Tíz művész veszi hétfőtől birtokába a Spanyár-házat. A hatodik kiadásához érkezett Pulzusról Berze Imre, az alkotótábor kezdeményezője, ötletgazdája, művészeti vezetője elmondta,

idén is meghívásos alapon vehetnek részt a művészek.

Az alkotókat képesítésük és korábbi munkájuk alapján választja be a tábor művészeti vezetője. Elmondása szerint az a mérvadó, hogy a képzőművészek tevékenységükben mennyire törekednek a professzionalizmusra, hiszen szeretne egy minél magasabb szintű és minőségi képzőművészeti felületet kialakítani Székelyudvarhelyen.

Idén Udvarhelyről Tamás Borbála festő és Kövecsi-Kovács Imre szobrász kap lehetőséget a Spanyár-háznál szervezett alkotótáborban, de az tízfős csapat része lesz három sepsiszentgyörgyi képzőművész, Daczó Enikő, Nicu Barb és Sipos Gaudi Tünde is. Csíkszeredából érkezik Szabó Réka, Budapestről pedig Szigeti Gábor Csongor intermédia művész. A hatodik Pulzus-csoport tagjai között távolabbról érkezők is vannak, Tajvanból jön Ming–Chin Tung szobrász, aki a tajvani Lih-Pao szobrászati biennálén második lett. Ugyanazon a versenyen a Zabolán élő szobrász, Madaras Péter első lett, így került kapcsolatba a kelet-ázsiai alkotó Udvarhelyszékkel. Tíz napig a Spanyár-ház lakója lesz a Kanadából érkező, koreai születésű Soyoung Park is. Idén Túros Eszter lesz a tábor művészettörténésze, ő fogja méltatni a táborzáró kiállítást, valamint ő fogalmazza majd meg a katalógus bevezetőjét.

Az alkotók az elkövetkező napokban szabadon alkothatnak, csupán egy megkötése van az udvarhelyi művészeti tábornak:

egy itt született művük a Haáz Rezső Múzeum gyűjteményének részévé válik.

Az elmúlt öt évben született alkotásokból egyébként nemrégiben kiállítást nyitottak meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, illetve katalógussal is tisztelegnek a művésztelep öt éves termése előtt.