Sirius KK: teljes az idegenlégiósok sora

Horváth Bálint Ottó 2017. július 16., 13:38

Megegyezett két amerikai játékossal a Marosvásárhelyi Sirius KK élvonalbeli női kosárlabda csapata, így jelenleg a keretben a jórészt helyi kosárlabdázók mellett négy idegenlégiós kapott helyet.

Alakul a keret. Vannak távozók, és vannak újonnan érkező játékosok is a vásárhelyi csapatban. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Miután a vezetőségnek sikerült megtartania az elmúlt idényben a csapat egyik legjobbjának számító amerikai Angel Robinsont, illetve leigazolta a szerb Andjela Radovicot, az együttes újabb két idegenlégióssal erősítette meg keretét – tudtuk meg Kiss István klubelnöktől.

A következő szezonban Marosvásárhelyen bizonyíthat Sune Swart amerikai-dél-afrikai kettős állampolgársággal rendelkező játékos, aki beállós poszton játszik, mellette Alyson Lawrence szintén amerikai, bedobó, és két évre szóló szerződést írt alá a Sirius KK-val.  

Cherise Daniel nem tér vissza

Kiss István elmondta, a szabályzat szerint még lenne joguk egy amerikai idegenlégiós leigazolására, azonban ez több kiadással járna, így inkább alkalmazkodnak a szűkös anyagi kerethez, és négy külföldi játékossal vágnak neki az új szezonnak. Éppen ezért nem tér vissza a csapathoz az amerikai Cherise Daniel, aki az elmúlt bajnoki idény első részében a Sirius KK legeredményesebb és legértékesebb játékosa volt, majd a téli szünetben a marosvásárhelyi klub kölcsönadta Magyarországra, az Atomerőmű Szekszárd együtteséhez.

Lovász nem marad a csapatnál 

Az idegenlégiósoknak szánt helyek betöltésével a klub két belföldi játékossal tárgyal a keret véglegesítéséért, akik tapasztalattal rendelkeznek az élvonalban, ahol több évig játszottak, és már szóban megegyeztek velük. Az érkezők mellett viszont újabb név került fel a távozók listájára, ugyanis Bartha Borbála után

különböző okok miatt megváltak az előző bajnokság második felében ígéretesen teljesítő Lovász Izabellától, akinek helyettesítésére magas játékost keresnek.

A keret többi tagja, a fiatal helyi játékosok maradnak az együttesnél, de néhányan közülük átkerülnek a klub második számú csapatához a másodosztályba.  

Megvan az ellenfél a kupában

Pénteken a Román Kosárlabda-szövetség elkészítette a Románi Kupa első körének párosításait, miután a sorsolást korábban elhalasztották. A kupasorozat tavalyhoz hasonlóan ismét nyolcasdöntővel zárul (pedig előzőleg a klubok vezetőinek ülésén négyesdöntőben állapodtak meg), ahová a bajnoki címvédő és az európai kupaporondon résztvevő Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC, illetve az előző idényben győztes, most „szerencsés csapatként” továbbjutott CSM Târgoviște automatikusan, játék nélkül kvalifikálta magát.

Az oda-visszavágó alapon zajló első körben (valószínűleg az október 4-ei bajnoki rajtot megelőzően szeptember végén) öt párharcot rendeznek, a Marosvásárhelyi Sirius KK a CSBT Alexandriával játszik, és egyáltalán nem esélytelen a továbbjutásra, továbbá Gyulafehérvári CSU–Galaci Phoenix, Aradi ICIM–Temesvári SCM, Brassói Olimpia–Jászvásári Politehnica és Szatmárnémeti VSK–Kolozsvári U párosítások lesznek. A győztesek bejutnak a nyolcasdöntőbe, ahol „szerencsés vesztesként” az öt párharc közül a legkisebb pontkülönbséggel alulmaradt csapat is részt vesz.