Csíkzsögödben tizedeli a baromfiállományt a bocsos medve

Barabás Hajnal 2017. július 15., 22:18

Hat tyúkot és négy csirkét pusztított el a medve egy csíkzsögödi családnál péntekre virradóra. Mint a károsultak mesélték, nem ez volt az első alkalom, hogy a baromfiállományban kárt tesz a Csíkszereda határába merészkedő vadállat.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

Mindössze a földön szanaszét szóródott tollak maradtak meg a csíkzsögödi templom közvetlen szomszédságában élő család elpusztított tyúkjaiból. Galaczi Csaba a kiürített tyúkpajtát, a széttört drótkerítést mutatta, miközben elmesélte, hogy először két hete járt ott a medve, akkor több tíz tyúkot pusztított el, most pedig péntekre virradóra újabb tíz szárnyast vitt el.

Nem egyedül volt, boccsal jött, látszott a nyomokból, amit hagyott

– tette hozzá a kárral maradt férfi. A gazda úgy véli, ugyanaz az anyamedve lehetett, amelyet korábban a közelben látott, miközben gombászni volt. Mint fogalmazott,

se éjjele se nappala a medvetámadások óta, nem tudja, mikor tér vissza még a nagyvad.

Kiürítette a tyúkpajtát a nagyvad Fotó: Gecse Noémi

Arra a kérdésre, hogy bejelentik-e a vad által okozott kárt, azt válaszolta, hogy nem, mert sok az utánajárás, és úgysem kapna kártérítést.

Májusban számoltunk be arról, hogy egy bocsos medve okozott riadalmat, majd végzett pusztítást a közeli Natúr lakóparkban, ahol három juhot ölt meg, és megrongált egy kerítést is. Feltételezhető, hogy ugyanez a példány zsákmányolt szárnyasokat a templom mellett is, egyre közelebb merészkedve a városhoz.

{K1}