Udvarhelyi játékvezető a nemzetközi élvonalban

Zátyi Tibor 2017. július 15., 15:05

A székelyudvarhelyi Bálint Attila labdarúgó-játékvezetői pályafutását a nagypályán kezdte, majd áttért teremlabdarúgásra. Idén januárban került be Románia nemzetközi futsal- és strandfoci-játékvezetői keretébe, és bemutatkozhatott a strandfoci BL-ben is.

Bálint Attila több BL-meccsen is bíráskodott a strandröplabdázóknál Fotó: Facebook

– Tizenöt évvel ezelőtt kezdte el a labdarúgó-játékvezetést. Hogyan foglalná össze ezt a másfél évtizedes munkát?

– Az Udvarhely körzeti bajnokság legalsó szintjén kezdtem, először partjelző voltam, majd középbíró. Az idő teltével folyamatosan léptem felfelé, a különböző vizsgákat és teszteket követően előbb megyei szinten, majd a 3. Ligában vezettem mérkőzéseket. A 3. Ligába feljutni többéves folyamat: különböző vizsgák után 2007-ben Szabó Attilával bekerültünk a harmadosztályos játékvezetői keretbe, én középbíróként, ő pedig partjelzőként. Több éven keresztül voltak mérkőzéseink, és jó néhány 2. ligás meccsen negyedik játékvezető lehettem.

– Hogyan váltott teremfocira?

– A váltás 2013-ban történt. Székelyudvarhelyen és Hargita megyében nagy hagyománya van a futsalnak, és akkor nem volt teremlabdarúgó-játékvezető a környéken. Jött ez a lehetőség, amit kipróbáltam. Utólag nézve jó döntésnek bizonyult. Az első évben Hargita megyéből egyedül én voltam a mezőnyben, több mérkőzést vezettem a 2. és az 1. Ligában. Idővel Benedek András is bekerült az első ligás futsalkeretbe, így párost tudtunk alkotni. Mindkét osztályban egyre több meccset kaptunk.

A tavalyi év volt a csúcs, amikor az 1. Liga bronzmeccsén, a Dévai Autobergamo–Galaci Autobergamo mérkőzésen fújhattam a sípot.

Számomra két és fél év után nagy dolog erre a szintre eljutni. 2017-ben bekerültem Románia nemzetközi futsal- és strandlabdarúgó-játékvezetői keretébe. Ezt minden év elején a Román Labdarúgó-szövetség és a játékvezetői testület hirdeti ki.

– Kicsit élesnek tűnik a futsalból strandfocira váltani.

– Nem történt váltás, inkább kiegészítés. A romániai teremlabdarúgás játékvezetői keretének része a strandfoci is. Az országnak jelenleg négy nemzetközi futsal- és három strandfocihelye helye van. Bekerültem a szövetség által felállított nemzetközi rangsorba, így FIFA strandfocis játékvezető lettem.

Látványos, nézőbarát sport a strandfoci – állítja az udvarhelyi játékvezető Fotó: Facebook

– Hogyan kell elképzelni a romániai strandfocit?

– A strandfoci Romániában nem nemzeti sportág, de kialakulóban van. Elindult egy kezdeményezés, hogy megalakuljon a strandfociszövetég, és a július 23-ai hétvégén hat csapattal Jupiteren rendezik meg az országos bajnokságot. Július 8-án, Déván egy nemzetközi tornát rendeztek, moldovai és bolgár csapatokkal. Szóval beindulóban a strandfociélet az országban.

– A labdarúgás és a futsal hasonló szabályok szerint működik. A strandfoci mennyire üt el tőlük?

– Nagyon érdekes, látványos sportágról van szó, ami a nézők szempontjából tökéletes, hiszen ha profik játsszák, akkor fantasztikus látványban lehet része mindenkinek.

Miután nemzetközi strandfoci-játékvezető lettem, megkaptam az első nemzetközi meghívást, hogy az egyetlen romániai játékvezetőként részt vegyek a portugáliai Nazarében rendezett strandfoci Bajnokok Ligája döntő tornáján.

Ez a strandfocis klubcsapatok számára rendezett legrangosabb nemzetközi megmérettetés. A FIFA huszonhat játékvezetőt hívott meg, öten elsőéves játékvezetők voltunk. Portugáliában olyan játékvezetőkkel bíráskodhattam, akik Európa- és világbajnokságokon is fújták a sípot, rengeteget tanultam tőlük.

– Mit kell tudni a strandfoci Bajnokok Ligájáról?

– Az első három napon huszonnyolc klub számára selejtezőt rendeztek, majd következett a harminchat csapatos döntő torna. Azon a héten Nazaré teljesen benépesedett, hiszen a férfiaké mellett egy tizenkilenc együttest felvonultató női tornát is rendeztek. A több mint háromezer férőhelyes főarénában rendezett mérkőzéseket folyamatosan követni lehetett a Youtube-on, továbbá volt még két kisebb aréna. Reggel 9-től este 8-ig mindenhol folyamatosan meccsek voltak. Akadt olyan napom is, amikor négy mérkőzésem volt, háromban játékvezetőként, az egyiken pedig asztali bíró voltam. Fizikailag és pszichikailag is eléggé megterhelő munka ez.

– Kezdőként mennyire volt magabiztos?

– Egy olyan francia játékvezetővel kerültem párba, aki már hat éve FIFA-bíró, és több rangos tornán is megfordult. Sokat segített, így neki köszönhetem, hogy hamar megszoktam a strandfocit. Rangos mérkőzéseken is szántak nekem szerepet, vezettük a végső győztes Braga „tévés” meccsét, vagy a legjobb tizenhat között a topfavorit orosz Crystal és a Sporting Lisszabon találkozóját.

Meglepetésemre asztali bíróként a döntőben is szerepet kaptam.

Kezdő játékvezetőként nagyszerű eredménynek számít, hogy egy ilyen rangos torna utolsó meccsének részese lehetsz. A portugál Braga SC és az ukrán Artur Music meccsén is telt ház és fantasztikus hangulat volt. Ezt minden játékvezetőnek meg kell tapasztalnia – legyen szó nagypályás vagy teremfociról –, hogy milyen döntőt vezetni. A Bajnokok Ligája a tökéletes szervezésről és a profi csapatokról szólt. A végső győztes portugál csapat keretében brazil válogatott játékosok is voltak. Tíz nap alatt összesen huszonhárom mérkőzésen bíráskodtam.

– Mennyire látványos sportág a hagyományos focihoz szokott sportrajongóknak a strandfoci?

– A strandfoci BL-ben olyan megmozdulásokat láthattam, amelyekről nem gondoltam volna, hogy a játékosok képesek ilyenre. A strandfoci egyik legfontosabb eleme az ollózás, a játék folyamatosan a levegőben folyik, és rengeteg szép gól születik.

– Milyen kihívások fogadták Portugáliában?

– Minden meccs előtt komolyan felkészültünk, hiszen egy olyan tornán szerepeltünk, ahol Európa legjobb csapatai hivatásos játékosokkal vettek részt. Ez maximális összpontosítást igényelt. Az esti meccsekkel nem járt le a napunk, hiszen fél 11-kor kezdődött a játékvezetők gyűlése, ami sokszor éjfélbe menően tartott. Ezt követően hirdették ki a másnapi küldéseket. A visszajelzések alapján ezen a tornán nem volt gond a játékvezetéssel.

– Miben különbözik a strandfoci a futsaltól?

– 37x20 méteres a pálya, hasonló a futsaléhoz, csak nagyobbak a kapuk. A játékidő 3x12 perc, és mindig van győztes. A jégkoronghoz hasonlóan a döntetlent követően 3 perces ráadás következik, és ha akkor sem születik döntés, jönnek a büntetők. A futsalhoz hasonlóan akármennyit lehet cserélni, a szabadrúgásokat viszont kötelezően a kapu irányába kell rúgni, és nincs sorfal. A szabadrúgást annak kell elvégeznie, aki ellen a szabálytalanságot elkövették. Ezt a sportágat a közönségnek találták ki.

– Milyen volt az első meccse?

– Első alkalommal nagyon nehéz volt megszokni a mozgást, a homokot, az intéseket. Érdekes mérkőzés volt az 1-es arénában. Társammal hosszasan átbeszéltük az első mérkőzést, a másodikon már sokkal jobban ment minden. A harmadik meccsen már én voltam az 1-es játékvezető, míg ő a 2-es. Itt mindenkinek megvannak a feladatai.

– Milyen tervei vannak?

– További rangos, akár nemzetközi tornákon szeretnék mérkőzéseket vezetni. Fontosnak tartom, hogy az országos futsalbajnokságban is minél több találkozón jusson számomra szerep.