Nem csak szórványban épülhetnek új óvodák a magyar ajkú kicsik számára

Hajnal Csilla (R) 2017. július 14., 13:09

A magyar kormány Kárpát-medencei óvodaépítési és fejlesztési programot indított, ebből 2,9 milliárd forintot az Erdélyi Református Egyházkerület fektethet óvodafejlesztésbe, illetve építésbe. Olyan tömbmagyar települések is kaphatnak új óvodát, mint például Backamadaras.

Fotó: Gligor Róbert László

Az egyházi óvodák és bölcsődék fejlesztésére juttatott összeg legnagyobb részét a két református egyházkerület (Erdélyi Református Egyházkerület és Királyhágómelléki Református Egyházkerület) kapta, a fennamaradó résszel a katolikus, az unitárius és a lutheránus egyház óvodafejlesztési terveit támogatják.

Huszonhét romániai településen épül vagy újul meg óvoda, bölcsőde jövő év végéig a magyar kormány által 2016 novemberében meghirdetett Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében.

Maros megyében Segesvár, Marosludas, Szászrégen, Backamadaras, Erdőszentgyörgy és Marosvásárhely is részesül a támogatásból.

Szőcs Antal, Backamadaras polgármestere lapunk megkeresésére elmondta, az eddig óvodaként működő épület nagyon rossz állapotban van, tavalyelőtt ki is kellett költöztetni onnan a kicsiket, akik a helyi kultúrotthonban kaptak helyet, de elég szűkösen fér meg a kicsi teremben a kicsi és a nagy óvodai csoport, erre jelentene megoldást az új épület.

Hosszabbított programmal működő óvodát és bölcsődét szeretnénk a községnek, esetleg a vidéknek is, az a terv, hogy ne csak a backamadarasiak járjanak ide, hanem a községhez tartozó falvak gyerekei is, esetleg iskolabusszal hoznák be őket. Sajnos előreláthatólag nem fog nőni a gyereklétszám a községben, csak reménykedünk benne. Bár biztatónak tűnik, hogy idén már hat házasság volt, és három ház is épült a faluban, ami azért jelent valamit

– mondta a község vezetője.

Jelenleg községszinten 43 óvodás van, ebből 17 Backamadarason, 15 Szentgericén és 11 Bálintfalván, szeptembertől 22 óvodás lesz a községközpontban. Minden faluban működik általános iskola, ahol nulladiktól negyedik osztályig vannak tanulók, a községközpontban 36, Szentgericén 31 és Bálintfalván 15 kisdiák tanul. A Baczkamadarasi Kis Gergely Általános Iskola 5-8. osztályaiban pedig összesen 71 tanuló van – tudtuk meg a számadatokat Szőcs Antaltól.

Mint elmondta,

a gyereklétszám stagnál már pár éve.

Az új óvoda a templomudvarban kapna helyet, ahol jelenleg a régi, használhatatlan óvoda van, és a telek a református egyház tulajdonában van. Az óvodaépület terve változott egy kicsit az előző elképzeléshez képest, de már volt kinn geológus, elvégezte a szükséges felméréseket, és folyamatban van az engedélyek beszerzése is – mondta Szőcs Antal, hozzátéve, hogy valószínű a helyi önkormányzat vállalja majd át az óvoda fenntartását, hiszen a református egyháznak nem lenne erre hosszú távon anyagi kerete.