Tehenet marcangolt szét egy medve Remetén, egy másik malacot és juhot ölt Páván

Baricz-Tamás Imola 2017. július 13., 17:19

Újabb medvetámadás történt Hargita megyében, ezúttal egy tehenet marcangolt szét a nagyvad Gyergyóremetén. Szabó Csaba alpolgármester elmondta, az Újerdő-tetőn, a község területén lévő csordát támadta meg egy agresszív medve.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

„Szerdán estefelé, 18 órakor értesítettek arról, hogy

nagy méretű medve támadt rá egy remetei gazda állataira.

A csendőrség tagjai is helyszínre érkeztek, mivel szükség volt a segítségükre, hogy megvédjék a pásztorokat egy esetleges támadástól” – részletezte az elöljáró. Szabó Csaba elmondta továbbá, segítenek a gazdának abban, hogy a vadkárok megtérítésére vonatkozó iratcsomót összeállítsa.

A szerda esti medvetámadás „csupán” a második olyan eset, amit hivatalosan is jelentettek, de a medvék nap mind nap megkeserítik a pásztorok életét.

„Folyamatosan rettegnek a gazdák, mert

bármikor a csordára támadhatnak a nagyvadak, a pásztorok pedig szinte tehetetlenek, már a kutyák sem tudják elkergetni a medvét

– mondta az alpolgármester.

Háromszéken szintén szerdán jelentettek medvetámadást a hatóságoknak:

Páva közelében, a településtől alig 200 méterre tört be az esztenára a medve, ahol egy juhot és egy malacot ölt meg.

Demes Botond alpolgármester a Székely Hírmondónak elmondta: ez már a sokadik eset, hogy Zabolán gyilkol a medve, és reméli, a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a veszélyes vad ne garázdálkodhasson tovább a környéken.