Tények egy rendőrszakszervezeti nyilatkozatháború mögött

Szőke László 2017. július 13., 21:18

Tovább gyűrűzik az az ügy, melyben korrupcióval gyanúsították meg a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságot. A botrány Rákoson pattant ki, ahol a helyi rendőr egy olyan zöldségárussal szemben próbált eljárni, akit rokoni szál fűz a megyei rendőrség középvezetéséhez.

Csíkrákos központjában. A buszmegállóval szemben a Cserekert Fogadó is látszik Fotó: Gecse Noémi

A megyei rendőrség hivatalos, szóvivőn keresztül megfogalmazott álláspontja nyilatkozatháborúhoz vezetett, most már két rendőrszakszervezet is megszólalt.

{K1}

Saját alkalmazottját vonta belső eljárás alá a megyei rendőrség, amit viszont vitat az érintett rendőr mellett kiálló szakszervezet,

s ezért több beadványt is megfogalmazott a rendőrség bukaresti legfelsőbb vezetése és a rendőrség munkáját felügyelő hatóságok felé.

Korrupt egykori rendőr a zöldségárus

A mozgó zöldségárusról kiderült, hogy a Hargita megyei rendőrség útlevélosztályán dolgozott – lebukásáig. Bűntársaival együtt többéves börtönbüntetésre ítélték, amiért hamisított személyi igazolványok alapján több mint tíz útlevelet állított ki, egyenként 2000 német márkáért (2000–2001-ben). Az erre vonatkozó 206-os számú ítélet 2004. március 1-jén született a Dolj Megyei Törvényszéken, jogerőssé pedig a Legfelsőbb Bíróság 4161-es határozatával vált, 2004. augusztus 17-én.

Ion Ionuț Cosminnak,

a korrupt egykori rendőrnek most is két rokona dolgozik a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságon:

sógora a bevándorlási osztály egyik vezetőjének, akinek felesége, Daniela Crișan a megyei főkapitányság kabinetfőnöke. Utóbbi közvetlen főnöke a megyei rendőrség szóvivőjének, Gheorghe Filipnek, aki a belső vizsgálat lefolytatása előtt már „inkompetensnek” nevezte a csíkrákosi rendőrt, mégpedig szóvivői minőségében.

A Gyémánt Rendőrszakszervezet (Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”) panaszt is emelt a szóvivő ellen az országos rendőrség vezetésénél 2017. június 20-án.

Szakszervezeti nyilatkozatháború

A Csíkrákoson szolgálatot teljesítő Lucian Petcu rendőr mellett a Gyémánt Rendőrszakszervezet állt ki, melynek ő is tagja: több Facebook-bejegyzést követően hivatalosan is feljelentést tett a megyei rendőrség, illetve Gheorghe Filip szóvivő eljárása ellen. Nem késett az ellenszakszervezeti álláspont, nyilatkozat sem: a Rendőrök és Szerződésesek Országos Szakszervezete (Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – SNPPC) a rendőrség mint intézmény felelőtlen lejáratása ellen tiltakozik replikájában.

A gyémántosoknak azt róják fel, hogy azelőtt minősítik az eseményeket (Gheorghe Filip és több megyei rendőrségi középvezető eljárását), hogy az ellenük kezdeményezett panaszok vizsgálati eredményeit megvárnák. Vagy a Gyémánt Rendőrszakszervezet megyei megbízottjai így akarják befolyásolni a felülvizsgálatra jogosult intézmények munkáját? – teszi föl a kérdést a megyei rendőrségi vezetést védő szakszervezet.

A tények nem hazudnak

Szigorúan a tényeknél maradva: a birtokunkban lévő fotó, valamint a csíkrákosi önkormányzat biztonsági kameráinak felvételei szerint is folyt árusítás azon a bizonyos 2017. június 15-ei csütörtökön. Ezt különben megerősítette lapunknak rákosi lakos és szemtanú is. Ráadásul hónapok óta rendszeresen jelent meg a zöldségeket áruló kamion keddenként és csütörtökönként a fotón is látható autóbuszmegállóban, az úttest szélén.

A romániai KRESZ (magyarul: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása; románul: Cod Rutier) alkalmazására vonatkozó 1391-es számú, 2006-ban kiadott kormányhatározat kimondja:

tilos az úttesten, az útpadkán, a gyalogátjárón, a parkolókban, valamint a tömegközlekedésben használt megállókban kereskedelmi tevékenységet folytatni (167. cikkely, 2. bekezdés).

Tény az is, hogy a zöldségárus nem rendelkezett önkormányzati értékesítési engedéllyel, a csíkrákosi polgármester szerint azt csak a rendőri eljárás utáni héten váltotta ki, mégpedig egész évre.

Rendőrségtől származó információink szerint a zöldségárus több csíkszéki településen is árul, megpróbálkozott a madéfalvi vasútállomás területén is, de onnan a vasúti rendőrség felszólítására távoznia kellett. Nem mellékesen: a vasúti rendőrség regionálisan nem a Hargita Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, hanem a Brassó megyeihez tartozik.

Egyéb érdekek is közrejátszanak?

Csíkrákosi látogatásunkkor név nélkül ugyan, de többen elmondták, hogy nem véletlenül árult éppen abban a parkolóban az idegenből jött zöldségárus. Szemben ugyanis a polgármester anyósa által működtetett Cserekert Fogadó üzemel, amely szintén innen kapja a zöldséget, ráadásul ingyen vagy nagyon kedvezményesen.

A helyi adót fizető rákosi kisboltok nem örülnek a konkurenciának, mert az az ő üzletüket rontja, ők ugyanis a helyben megtermesztett zöldséget-gyümölcsöt nem tudják olyan olcsón adni, mint a kamionos mozgóárus.

Császár Attila polgármester ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta, nincs tudomása arról, hogy ingyen kapna árut a Cserekert Fogadó, neki nincsenek információi anyósa zöldségbeszerzési gyakorlatáról.

De a polgármesteri hivatalnak mindazok számára ki kell adnia az értékesítési engedélyt, akik azt kérik és fizetnek érte. A szóban forgó zöldségárus pedig minden olyan előírásnak megfelel, ami az önkormányzati engedély kiadásának előfeltétele – állítja a polgármester. Különben is kérdés, hogy

mi fontosabb: a rákosi négy-öt boltos üzleti érdeke, vagy az olcsóbban zöldséghez, gyümölcshöz jutó lakosság?

Csak a rendőrt vizsgálják

Az engedély nélküli, szabálytalan árusítás tényére utaló bizonyítékok ellenére eljárás csak a csíkrákosi Lucian Petcu rendőr ellen folyik, az is belső, fegyelmi vizsgálat.

A csíkrákosi rendőrőrs Fotó: Gecse Noémi

A Hargita megyei falusi-községi rendőrőrsökön szolgálatot teljesítők közül a csíkrákosi rendőr az egyik legképzettebbnek számít: egyetemi végzettsége mellett a legmagasabb altiszti rendfokozattal is rendelkezik.

A megyei rendőrségnél kettős rokoni szállal rendelkező volt rendőr és zöldségárus továbbra is megjelenik hetente egyszer-kétszer Csíkrákoson, igaz, már nem a buszmegállóban, hanem a rendőrőrs épületével szemben árul...

Korrupciós vád: válaszolt a megyei rendőrség szóvivője

Az ügyben Gheorghe Filip rendőrségi szóvivőt is megkérdeztük. Esetében arra voltunk kíváncsiak, mi a véleménye a Gyémánt Rendőrszakszervezet azon kijelentéséről, miszerint a botrány kirobbanása után előítéletesen tájékoztatta a sajtót, illetve van-e tudomása a szakszervezet által az Országos Rendőr-főkapitánysághoz ellene benyújtott panaszról.

A szóvivő válaszában úgy fogalmazott, hogy a Gyémánt Rendőrszakszervezet nyilatkozatait inkább nem véleményezi, de korábbi kijelentését fenntartva sajtótájékoztatót hív majd össze, miután a csíkrákosi ügy belső vizsgálata lezárul. Ígérete szerint ezen „minden nézőpontot” bemutatnak és minden kérdésre választ adnak majd. Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz benyújtott panasszal kapcsolatban mindössze annyit mondott, reméli, hogy a csíkrákosi rendőr elleni belső vizsgálat lezárultáig azt is kivizsgálják.