Botrány az érvénytelen bélyegző miatt

Hajnal Csilla (R) 2017. július 13., 13:00

Az elmúlt napokban egyetlen Maros megyei középiskola sem tudott kibocsátani érettségi diplomákat, mert a bélyegzőjükön az oktatási minisztérium korábbi elnevezése szerepel – így a pecsétjükkel ellátott diplomák nem érvényesek.

Még a tanfelügyelőség épületén is a tanügyminisztérium régi neve szerepel Fotó: Boda L. Gergely

Tavaly ősztől már nem Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium, hanem Nemzeti Oktatási Minisztérium, ám a tanintézetek bélyegzőin még a korábbi név szerepel, ezért már nem érvényesek ezek a pecsétek.

Ioan Macarie, Maros megye főtanfelügyelője azt nyilatkozta a Zi de zi napilapnak, hogy már márciusban kérvényezett új bélyegzőket az állami pénzverdétől, de ezek még nem érkeztek meg a megyébe. Szerdán viszont elküldtek már valakit, aki elhozza Bukarestből az új pecséteket, így már csütörtök reggel át is vehetik a diákok a lepecsételt okleveleket.

Minden szükséges lépést megtettünk, hogy az állami pénzverde sürgősségileg elkészítse mind a 35 bélyegzőt a 35 Maros megyei iskolának, és egyet a tanfelügyelőségnek, holnap meg is kapjuk ezeket

– mondta el a főtanfelügyelő. Azt is hangsúlyozta Ioan Macarie, hogy jó viszonyt ápolnak az állami pénzverdével, amely minden segítséget megadott nekik, hogy elkészüljenek a bélyegzők. Az állami intézet illetékesei pedig megígérték, hogy nem csak a középiskolák pecsétjeit küldik el a szerdai nap folyamán, hanem az összes Maros megyei tanintézetét – tette hozzá a főtanfelügyelő.

A hazai egyetemi felvételik és iratkozások már a legtöbb helyen elkezdődtek, de van még pár napjuk a diákoknak beiratkozni. Vannak azonban olyan külföldi egyetemek, amelyek már kérték a diákoktól a hivatalos iratokat. Ezek a tanulók egy oklevelet helyettesítő igazolást kaptak az adott iskolától, amelyet a tanfelügyelőség is ellátott a pecsétjével, ezt legtöbb egyetem el is fogadta. Mátéfi István, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta, voltak olyan bolyais tanulók, akik szintén kértek igazolást a felsőoktatási intézményekbe való iratkozások miatt. A tanintézet vezetője már értesítette a tanulókat, hogy csütörtök reggel 8-tól átvehetik az okleveleiket az iskolában.

Este hétre hívattak fel bennünket a tanfelügyelőségre, hogy átvegyük a pecséteket, sőt arra kértek, hogy vigyük az okleveleket is, és már ott lepecsételik ma éjfélig mindenkiét, így holnap reggel már kioszthatjuk azokat a diákoknak

– nyilatkozta a Bolyai vezetője szerdán. A Bolyaiban egyébként 216 diák iratkozott érettségire, ebből három az előző évfolyamokhoz tartozik. Összesen 213-an vizsgáztak sikeresen, egy diákot vágtak el informatikából a jelenlegi évfolyamról, kettőt pedig az előző évfolyamok diákjai közül – tudtuk meg Mátéfi Istvántól.