Taxishelyzet: vannak, akik drágábban fuvaroznak a megengedettnél

Fülöp-Székely Botond 2017. július 16., 09:52

Bár az udvarhelyi taxisok többsége betartja az önkormányzat által meghatározott díjszabásokat, akadnak olyanok is, akik több pénz reményében nagyobb kilométerdíjat állítanak be a taxiórán. Ezt stábunk is tapasztalta egy fuvar alkalmával.

2,2 lej/km a nappali fuvardíj Udvarhelyen. Van, aki nem elégszik meg ennyivel Fotó: Barabás Ákos

Hasonló panaszokkal a polgármesteri hivatalhoz, illetve a helyi rendőrséghez is lehet fordulni, a taxis a hatalmas büntetések mellett engedélye felfüggesztését is kockáztatja.

Nemrég 2,3 lejes kilométerdíjjal utaztunk nappal egy udvarhelyi taxitársaság sofőrjével, így a megszokottnál nagyobb összeget kellett kifizetnünk úti célunknál. Mivel több más fuvarozó is felhívta figyelmünket, hogy egyes kollégáik trükköznek a mérőműszerek beállításával és a megengedettnél nagyobb díjjal szállítanak – „szégyent hozva becsületes társaikra” –, úgy döntöttünk, utánanézünk az előírásoknak.

A taxisok nappali kilométerdíját 2,20 lejben állapította meg az udvarhelyi önkormányzati képviselő-testület,

az éjszakai díjszabás pedig ennek maximum másfélszerese lehet, vagyis 3,30 lej – olvasható a testület 2013/73-as határozatában.

A 2003/38-as törvény azt is szabályozza, hogy az éjszakai műszak este tíz és reggel hat óra között van. Vagyis megvezette stábunkat a sofőr. A tanácshatározatból az is kiderült, hogy a taxisokat a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztálya ellenőrzi, vagy bármely hivatalnok, akit a polgármester erre felhatalmaz. Ülkei Zoltán, a hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője megerősítette a dokumentumban olvasottakat. Mint mondta,

néha ellenőrzik a taxisokat, és minden rájuk vonatkozó panaszt is kivizsgálnak.

Ennek ellenére nem találkoztak a miénkhez hasonló problémával. A kivizsgálást nehezíti, hogy nekik is taxizniuk kellene ahhoz, hogy rajtakapják a csaló sofőrt. Konkrét bejelentések alapján azonban utánajárnak az ügynek, hiszen az erre vonatkozó információkat rögzítik a taxiórák. Ilyen esetekben egyébként a helyi és az állami rendőrségen, valamint a fogyasztóvédelemnél is lehet feljelentést tenni.

Felháborítónak találta az esetet László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője is, aki megjegyezte, hozzájuk sem érkeztek hasonló panaszok. Azt tanácsolta, hogy aki ilyet tapasztal, mindenképp kérjen számlát, hiszen azzal bizonyítható a törvénysértés. Korábban az egység is részt vett egy, az állami hatóságokkal közösen megszervezett ellenőrzésen, amelyen a taxisokat kérték számon, ám ott nem találtak különösebb rendellenességeket. Éppen ezért László azt tervezi, hogy a közeljövőben újabb, ezúttal részletesebb vizsgálódást tartanak.

Az ügyben felkerestük az érintett taxitársaság vezetőjét, Györfi Jenőt, aki szerint a sofőr magánakciójáról lehet szó. A vállalat ugyanis többször közölte az alkalmazottakkal az udvarhelyi önkormányzat által hivatalosan elfogadott tarifákat.

Már többször elmondtuk a tarifákat vállalaton belül, de úgy látszik, még mindig van olyan, aki ezt nem tartja be

– fogalmazott. A taxiórákat egyébként egy brassói cég állítja be, a fuvarozó pedig külön kérhette, hogy egy, a városunkban nem engedélyezett díjat is betápláljon a mérőműszerbe – véli Györfi, aki azt ígérte, számon kéri a csaló taxist. Hangsúlyozta,

akik nem tartják be az előírásokat, azok nemcsak magukat járatják le, hanem minden taxist.

Egyetértett ugyanakkor azzal a meglátásunkkal, hogy a hatóságok folyamatos ellenőrzésekkel visszaszoríthatják a hasonló csalásokat. Arra is kitért, hogy a hatóságok ellenőrizhetik a mérőműszereket, amiből kiderül, hány fajta díjszabás van beállítva és mikor melyik volt alkalmazva.

Súlyos büntetések

A Székelyudvarhelyen érvényes határozat, illetve a törvények szerint 5000–25 000 lej közötti büntetés róható ki arra a taxisra, aki a megengedettnél nagyobb tarifával fuvarozik. Emellett a taxis engedélyét is fel lehet függeszteni 1–3 hónapra. Ha a sofőr megtagadja a szállításról szóló nyugta kibocsátását, akkor 100 és 500 lej közötti büntetésre számíthat, de hasonló bírság vár rá, ha nem megfelelően van felöltözve – hosszú nadrág, világos ing –, vagy ha a kliens kérésétől eltérő útvonalat választ. 500 és 1000 lej közötti bírság róható ki, ha nincs látható helyen a nevét és fényképét feltüntető igazolványa, a fuvardíjak fel nem tüntetése esetén pedig 1000–5000 lej közötti büntetés szabható ki.

Györfi Jenő elmondta, a taxitársaságok hamarosan tárgyalni fognak a polgármesteri hivatal munkatársaival a fuvarozás kilométerdíjának megemeléséről. Ez azt jelenti, hogy ha az önkormányzat is rábólint kérésükre, akkor a nappali kilométerdíj 2,4 lejre emelkedik. Az igazgató hangsúlyozta, ha megkapják az erre vonatkozó engedélyt, akkor mindenképp jobban odafigyelnek majd arra, hogy munkatársaik betartsák az előírást. Kérni fogják a taxiórákat beállító vállalatot, hogy minden fuvarozónál egységesítse a nappali tarifát.