Összekeverték két érettségiző jegyét – bukásból átmenő lett és fordítva

Molnár Rajmond 2017. július 10., 20:02

Összecserélték Péter Szilvia, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium érettségiző diákjának román nyelv és irodalom írásbeli vizsgáján kapott jegyét egy azonos nevű székelyudvarhelyi diák jegyével. Így az elért 7,70-es minősítés helyett 3,90-et kapott első körben.

Eredményváráskor. Volt akinek üröm volt, az öröm helyett, később mégis örülhetett Fotó: Pap Éva

A diáklányt hétfőn kerestük meg, hogy mesélje el, mi történt pontosan. „Habár biztos voltam benne, hogy jó jegyet írtam, valósággal sokkolt a román írásbelim eredménye. Tudtam, hogy valami nincs rendben.

Szerencsére az összesített jegyeket jelölő kimutatásában észrevettem, hogy a nevem fölött van egy másik Péter Szilvia, aki székelyudvarhelyi. Láttam, hogy a legtöbb tantárgyból gyengébb jegyet írt, viszont románból 7,70-es a minősítése

– mesélte a diáklány, aki rögtön megóvta a jegyét, ahol

jelezte az illetékes bizottságnak, hogy véleménye szerint összecserélték a két dolgozatot.

„Ezt követően a bizottság tagjai küldtek egy átiratot abba a megyébe, ahol javították a dolgozatomat. Péntek reggel kaptam visszajelezést, hogy a tényleg csere történt, nagyon sajnálják” – elevenítette fel. Mint azt kifejtette, a többi jegye mind kilences fölötti, ezért is döbbentette le a románból elért gyenge minősítés.

Tönkretették a hetét

„Azt gondolom, hogy ez óriási felelőtlenség, nagyon rossz állapotban voltam.

Fogalmam sincs, hogy igazából ki és mit rontott el, de ezzel tönkretették a hetemet. Ha nem szólok, hogy csere történt, a jegyem úgy marad.

A hétfői eredményhirdetés után már tisztázódott a helyzet. Viszont

az is egy óriási felelőtlenség, hogy a másik diáklány úgy tudta, hogy átment az érettségin az én jegyemmel, s csak három nap múlva értesítették, hogy mégsem

– fogalmazott a csíkszeredai végzős.

Szerencsétlen csere

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője érdeklődésünkre elmondta, három ilyen eset volt Hargita megyében, de más megyékben is történtek hasonlók. „Jeleztük a minisztériumnak, hogy csere történt, ezután kiigazították a hibákat.

Ez adatbeviteli hiba, a lányoknak ugyanaz a nevük, véletlenül elütötték a jegyet

– fogalmazott a főtanfelügyelő. Kérdésünkre, hogy miként következhetett be a szerencsétlen csere a következő választ kaptuk: „ha az illetékesek nagyon kevés idős alatt több mint ötezer jegyet kell begépeljenek, megtörténhet a félregépelés. Ez emberi, de akár gépi hiba is lehetett”. Mint mondta, a javítások utáni jegyek számítógépes összesítése azokban a megyékben történt, ahol a dolgozatokat javították. Zárásként megjegyezte, óvások előtt és után is többször ellenőrzik a jegyeket.