Aszfaltszállító teherautó alatt szakadt be a Maros-híd Újfaluban

Gergely Imre 2017. július 10., 17:22

Aszfaltot szállító, tolató teherautó alatt szakadt be a Maros-híd Gyergyóújfaluban. A jármű sofőrje sérülés nélkül úszta meg a balesetet, a beszakadt híd miatt az ott lakók kerülni kényszerülnek.

Fotó: Gergely Imre

Az újfalvi Alszeg utca aszfaltozásán dolgozott az a cég, amelynek aszfaltszállító teherautója alatt beszakadt a híd hétfőn fél 11-kor. Az utolsó aszfaltszállítmányt szállította volna át a teherautó, mert éppen a híd közelében kezdődött az aszfaltozás, a sofőr pedig tolatva hajtott rá a hídra.

Fotó: Gergely Imre

Így

a rakomány alatt szakadt le az átkelő, a vezetőfülke fennakadt a híd roncsain. A fémgerendákra épített, fából készült híd fele nagy robajjal darabokra tört, és a Marosba hullt, a másik fele pedig megroppanva maradt a tartószerkezeten.

Fotó: Gergely Imre

„Nagyon kicsin múlt, hogy a sofőrt nem érte baj. Ha normálisan haladt volna a jármű, akkor a vezetőfülke bezuhant volna a folyóba” – ecsetelte az aszfaltozási munkálat vezetője. 

A keréknyomokból kivehető, hogy a jármű pontosan a híd közepén haladt, mint máskor. Nem mondható az, hogy valamelyik oldalra elnyomta volna a szerkezetet – mondta a károsult székelyudvarhelyi cég munkálatvezetője. Ő elsősorban a közlekedési rendőrséget okolja.

Fotó: Gergely Imre

Ha mi valahol az utakon dolgozunk, és véletlenül nem tesszük ki a figyelmeztető táblákat, megbüntetnek. Itt, ezen a hídon semmilyen figyelmeztetés nem volt, ami jelezte volna, hogy milyen járművek átkelésére alkalmas

– fogalmazott. Elmondta, érdeklődött a falubeliektől, tőlük tudja, sok éve nem volt kitéve semmilyen súlykorlátozásra figyelmeztető tábla itt. Valószínűleg személyautóknak még megfelelt volna a híd, de a 16 tonna önsúlyú, 14 tonna aszfaltot szállító teherautót nem bírta már el. A munkavezető kijelentette, hogy ha a cég tulajdonosa is egyetért ezzel,

feljelentést fog tenni mulasztás miatt a rendőrség ellen.

Fotó: Gergely Imre

Az Alszeg utca sarkán a baleset után zsákutcára figyelmeztető plakátok kerültek ki jelezve, hogy az autósok és gyalogosok is csak a Marosig tudnak eljutni. A túloldalra jutásért jókora kerülőt kell tenniük.

Ottjártunkkor, hétfőn délután, még várták a megfelelő gépeket a teherautó kiemeléséhez, és az aszfalt átrakodásához. A hogyan továbbról és a tervezett lépésekről szerettük volna megkérdezni Egyed Józsefet, Gyergyóújfalu polgármesterét is, de cikkünk publikálásáig nem sikerült elérnünk.

Fotó: Gergely Imre