A Kájoni János Megyei Könyvtárban nincs vakáció

2017. július 07., 08:30

Sűrűn látogatja minden korosztály a nyár folyamán is a Kájoni János Megyei Könyvtárat, hétfőn például 400 könyvet kölcsönöztek ki, és 290-et vittek vissza.

Fotó: Pap Éva

A rövidebb nyitva tartás ellenére sem csökken a könyvtár napi forgalma: a vakáció első heteiben jellemzően a házi olvasmányok után érdeklődnek a diákok, de nyaralásra vagy hasznos pihenésre is előszeretettel kölcsönöznek ki könnyedebb, szórakoztató olvasmányokat. A könyvtárlátogatók összetétele sem változik ilyenkor, ugyanúgy járnak kisgyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel, akárcsak a diákok, a felnőttek vagy a nyugdíjasok – tudtuk meg Kelemen Katalintól, osztályvezető könyvtárostól.

Mint mondta, az egyetemisták és a pedagógusok általában ezt az időszakot használják ki tanulmányaik, szakdolgozataik elkészítésére, gyakran látogatják a helytörténeti részleget. A frissen megjelent könyvek után is nagy az érdeklődés.

Fotó: Pap Éva

Igyekszünk minél hamarabb eleget tenni az igényeknek

– hangsúlyozta Kelemen Katalin, hozzátéve, hogy időbe telik, amíg ezeket a köteteket beszerzik és kölcsönözhetővé teszik.

Jelenleg nagyon keresettek a skandináv krimik meg a fantasy témájú könyvek, akárcsak Bánk Mór, Fábián Janka, Jodi Picoult, Nora Roberts, Jo Nesbo, Ken Follett, Henning Mankell, Khaled Hosseini és Paula Hawkins művei. Azonban az igényesebb kortárs irodalom után is van érdeklődés, leginkább felnőttek körében. Mostanában Dragomán György és Háy János könyvei népszerűek.
Az amerikai nagykövetség jóvoltából

a könyvtár angol nyelvű szak-, valamint szépirodalommal is bővült.

Az amerikai polcról is előszeretettel kölcsönöznek a nyelvet tanulók, több mint 100 cím között válogathatnak.

Az olvasmányok mellett különböző programokkal is várja az érdeklődőket a megyei könyvtár, a diákok olvasóköre nyáron is működik. Ezeken az üléseken szívesen olvasott könyveket dolgoznak fel a résztvevők Péter Katalin és Kuna Ibolya könyvtárosokkal. A program tavaly indult, a diákok havi rendszerességgel folytatnak beszélgetést a már előzetesen kiolvasott könyvekről. A következő olvasókör július 18-án lesz, Gayle Forman Itt voltam című regénye kerül feldolgozásra, a programhoz bárki csatlakozhat.

Fotó: Pap Éva

A felnőtteknek szóló olvasókör nyáron szünetel,

de ősztől ismét várják majd az érdeklődőket.

A Kájoni János Megyei Könyvtár évek óta fogad gyakornokokat a Sapientia EMTE főleg román-angol szakos tanulói közül. A kötelező könyvtári gyakorlatuk során 80 órát töltenek könyvek selejtezésével, vonalkódozással, valamint különböző állományrendezési munkákkal. A könyvtár honlapjának angol verzióját is ők készítették el. Azonban önkéntesek is akadnak minden évben ugyanezekre a munkákra, idén középiskolások segédkeznek.

Nagy előrelépést jelent a könyvtár számára, hogy az online katalógusuk segítségével már otthonról is ki lehet keresni és elő lehet jegyezni a könyveket. Meg is lehet hosszabbíttatni a már kikölcsönzött köteteket, azonban ez a funkció most nehezen elérhető, ám a jövőben sokkal felhasználóbarátabb felületet ígér az osztályvezető könyvtáros. Online szolgáltatásaik közé tartoznak még a digitalizált dokumentumaik, amelyek a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) és az Elektronikus Periodika Adatbázisban (EPA) érhetők el. Ott 290 erdélyi, székelyföldi vonatkozású régi kiadvány, valamint régi folyóiratok, mint például Csíkszereda legrégebbi újsága között böngészhetnek az érdeklődők.

Folyamatosan bővülő helyismereti és Hargita megyei személyiségek adatbázisával is rendelkeznek.

Megbocsátás Hete

A könyvtár kétszer három hét hosszabbítási lehetőséget kínál látogatóinaik, de még ennek ellenére is nagy népszerűségnek örvend a Megbocsátás Hete programjuk. Ezt minden év tavaszán, áprilisban rendezik meg a Könyvtári Napok vagy Könyvtári Hét keretében. Idén két hétig élhettek az érintettek a lehetőséggel, a késedelmi díj elengedése a már 2–3 éve kikölcsönzött könyvekre nem érvényes.
Szüszer-Nagy Tímea