A gyanú szerint favágó, kereskedő és rendőrök is benne voltak a falopásbizniszben

Bakó Zoltán 2017. július 05., 17:38

A Maros Megyei Törvényszék elfogadta az ügyészség javaslatát, és előzetes letartóztatásba helyezett négy személyt, akik ellen alapos gyanú merült fel megvesztegetés, falopás és adócsalás bűncselekményeinek elkövetése ügyében.

Házkutatások, helyszíni ellenőrzések előzték meg az őrizetbe vételt és előzetes letartóztatást. Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Amint a marosvásárhelyi főügyész, Gheorghe Costea által rendelkezésünkre bocsátott adatokból kiderül, június 30-án elnöki rendelettel indítottak nyomozást B. S., illetve S. J. rendőrök ellen, akiknek – a gyanú szerint – noha tudomásuk volt arról, hogy T. A. faanyagot vásárol illegálisan, és ugyancsak illegálisan adja tovább, nem tett semmit a törvénytelenség meggátolása érdekében, mi több, T. A.-val kapcsolatot tartott fenn, és tájékoztatta az esetleges ellenőrzésekről.

Ugyanazzal az elnöki rendelettel folytatódott a vizsgálat T. A. ellen adócsalás alapos gyanújával. A vádirat szerint 2017 januárja és júniusa között többször vásárolt faanyagot különböző személyektől, azt továbbadta anélkül, hogy a kereskedelmi ügyleteket bevezette volna a könyvelési nyilvántartásokba.

Az elnöki rendelet D. N. M. esetében a nyomozás folytatását rendelte el pénzmosás gyanúja miatt. Megállapítást nyert, hogy az általa birtokolt ingó és ingatlan javak értéke sokkal nagyobb, mint az általa megvalósított törvényes jövedelem. D. N. M. többek között rendelkezik egy nyájjal Nyárádremete területén, ahol – a gyanú szerint – több személyt dolgoztat feketén. Az alkalmazottak fizetését és a jövedelmeket nem tüntette fel a könyvelési iratokban, így kivonta magát az adóztatás alól. Ellene felmerült a hamis nyilatkozat tételének gyanúja is, ugyanis szándékosan kihagyott dolgokat a vagyonnyilatkozatából. Felmerült esetében még a falopás és törvénytelen fakivágás gyanúja is. A gyanúsított D. N. M. az esztenáján foglalkoztatott juhászok segítségével fákat vágott ki, szállított és értékesített.