Köszönetüket fejezik ki az Ezer Székely Leány Napja szervezői

Székelyhon 2017. július 03., 19:14

Közleményben köszönték meg a szervezők, hogy szombaton több ezer székely ruhás leány és legény töltötte be Csíkszereda főterét, majd a Kis- és Nagy-Somlyó hegye közötti Nyerget július első szombatján, az Ezer Székely Leány Napján.

Fotó: Gecse Noémi

„Székelyföld legnagyobb hagyományőrző rendezvényén idén is képviseltette magát a legtöbb Hargita megyei település, Kovászna megyéből pedig 333-an érkeztek. A résztvevők sorát a Maros megyeiek (Gyulakuta) és a Fehér megyeiek (Felvinc), továbbá a magyarországiak (Kiskőrős, Pápa, Újtitkos) bővítették.

A bejelentkezési adatok alapján 2131 leány és 1156 legény öltött magára népviseletet 2017-ben az Ezer Székely Leány Napján

– összesítettek.

Fotó: Gecse Noémi

Együtt vigadtak, táncoltak

„A szervezők – Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány – ezúton is köszönetüket fejezik ki elsősorban mindazoknak a résztvevőknek, akik az Ezer Székely Leány Napján hazataláltak a fészekhez, és népviseletüket felöltve együtt vigadtak, táncoltak, énekeltek és imádkoztak ezen a napon! Köszönet ugyanakkor az önkéntes segítőknek, akik önzetlen és szakszerű együttműködésükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez (a felvonulás, a regisztráció, a színpadi műsor, a viseletmustra, a kézműves vásár és mesterségbemutatók koordinálása által). Külön köszönet a tiszteletbeli házigazda, Tusnádfürdő székely érzetű közösségének! Bízunk abban, hogy az idei év kitüntetettje, Csíkpálva község lelkes fiataljai – akik hazavihették idén a szervezők által felajánlott esketési székpárt, amellyel a legnépesebb képviseletű települést jutalmaztuk –, ugyanilyen jó tiszteletbeli házigazdái lesznek a jövő évi ünnepségnek” – zárják a szervezők. Az ünnepségről készült közös fotó letölthető a szereda.ro oldalról.

Fotó: Gecse Noémi

A viseletmustra díjazottjai

Az Ezer Székely Leány Napja keretében zajló viseletmustra a szervezők szerint azt igazolja, hogy a korábbi évek felhívásai, biztatásai célba értek.

Minden évek legnépesebb mustrája volt az idei: közel 100-an jelentkeztek a Kisné Portik Irén, Mátéffy Mária és Szabó László alkotta zsűrinél.

Fotó: Gecse Noémi

Az elismerésben részesülők közül többen már nem voltak jelen a díjazáson, ezért arra kérik az alábbiakban felsorolt személyeket, hogy az ajándékcsomagok átvétele érdekében jelentkezzenek a polgármesteri hivatal 146-os irodájában vagy e-mailben a varoshaza@szereda.ro címen: Albert Ágnes és Bálint, Dénes Emőke, Dénes Rita, Derzsi Nóra és Asztalos Réka, Feleki Ágnes, Haba Tünde és Ildikó, Kiscsóg Réka, Mózes Anett, Nagy Dániel.