Elismeréssel adóztak a csomafalvi közösségért tevékenykedőknek

Pethő Melánia 2017. június 29., 19:51

Az értékfelmutatás és elismerés jegyében zajlottak a Szent Péter és Pál búcsús ünnepnap programjai Gyergyócsomafalván. A vallási eseményt a szokottnál is ünnepélyesebbé tette a falu szülöttje, Czirják Árpád pápai prelátus aranymiséje

Czirják Árpád. Ígéri, továbbra is harcolni fog az erdélyi magyarságért Fotó: Pethő Melánia

Csomafalváról az első írásos említés 1567-ből való, ennek 450. évfordulóján különös figyelemmel tekint értékeire a község.

Az akkori 15 kaput számláló kistelepülésből Csomafalva mára közel 1700 házszámmal rendelkező nagyközséggé nőtte ki magát. Ez töretlen fejődést jelent minden nehézség és baj ellenére, amelyek érték az évszázadok alatt a falut. Hiszem és vallom, hogy a 450 évet csak az erős és igaz értékek mentén lehetett megérni

– fogalmazott Márton László Szilárd polgármester a községi díjak átadására szervezett csütörtöki ünnepségen.

Hangsúlyozta, a megmaradás, a fejlődés azoknak a személyeknek köszönhető, akik az évszázadok során tettek, illetve, akik a jelenben tesznek a közösségért. A községi díjak átadásával már évek óta olyan embereket köszönt Csomafalva, akik életükkel, munkásságukkal példát mutattak és értékeket teremtettek a közösség számára.

A díszpolgári címet idén Czirják Árpád pápai prelátusnak adományozta a községvezetés a kiemelkedő egyházi és közéleti tevékenysége elismeréseként.

Nevéhez fűződik az igazság feltétel nélküli kimondása és annak megalkuvás nélküli képviselete

– méltatta a kitüntetettet Borsos Géza, a Csomafalvi Értelmiségi Fórum elnöke.

„Az égi hazába csak úgy tudunk bejutni, ha a földi hazáért is mindent megteszünk. Nekem is harcolnom kell a hazáért, Erdélyországért, Székelyföldért. Jómagam szóval és tollal harcolok azért, hogy jövőnk legyen, és a jövendő nemzedék is megismerje mindazt a gazdag örökséget, amelyet eleink ránk hagytak. (…) Mostanig Csomafalva büszke polgára voltam, most Csomafalva díszpolgára lettem. Köszönöm a bizalmat, és ígérem, hogy továbbra is harcolni fogok szülőfalumért, az erdélyi magyarságért és a székelységért” – szólt az egybegyűltekhez Czirják Árpád.

A Czirják Árpád aranymiséjét megelőző napon Az erdélyi magyarság sorskérdései című film ősbemutatójára hívta meg a Csomafalvi Értelmiségi Fórum (CSÉF) az érdeklődőket, amely alkotás a pápai prelátus előadása alapján készült. Elhangzott, céljuk az volt, hogy átfogó üzenet az erdélyi magyarság számára, hogy mi történt velünk és mi történik ezután. Oktatói céllal készült a film, és egy folyamat kezdetét jelentheti, cselekvési stratégiákat indíthat el, amely a túlélésünket segíthetné – hangzott el. A film elérhető ingyenesen a logivita. com honlapon – tették hozzá.

Mihálydeák István, Kosután Magdolna és Szőcs Lajos. Pedagógusokként érdemelték ki az elismerést Fotó: Pethő Melánia

A községért végzett önkéntes, áldozatos és kitartó munkájáért a 2017-es Csomafalváért-díjat Vaszi Miklós leköszönő önkéntes tűzoltóparancsnoknak adományozta a község önkormányzata. A közösségért végzett áldozatos pedagógusi munkájuk elismeréseként a községvezetés érdemdíjat adományozott Kosután Magdolna óvónőnek, Mihálydeák István matematikatanárnak és Szőcs Lajos tanítónak.