A székely kapu, amely emlékeztet az elődök értékes munkájára

Székelyhon 2017. június 29., 19:52

Felújított székely kaput adtak át csütörtökön Gyergyócsomafalván a 204. szám alatt a Szent Péter és Pál búcsús ünnepen. Az 1948-ban épült kaput a Hargita Megyéért Egyesület és Hargita Megye Tanácsa újíttatta fel a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával.

Fotó: Hargita Megye Tanácsa sajtószolgálata

Gyergyócsomafalván június 29-én a község 450 évvel ezelőtti első említését ünnepelték.

{K1}

Ez alkalommal adták át a polgármesteri hivatal szomszédságában, jelenleg magánkézben levő székely kaput, amit az önkormányzat szeretne megvásárolni.

A községzászló felvonása után adták át a megújult kaput, amit szimbolikusan átlépett tulajdonosa és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Márton László Szilárd polgármester elmondta, 1567-ben Csomafalvát 15 kapuval jegyezték fel. Az elöljáró úgy fogalmazott,

a kapuk a mögöttük levő életet is jelentik, a régiek felújítása pedig összeköt minket a múlttal.

Köszönetét fejezte ki a tulajdonosnak, hogy közreműködött az értékmentésben és nem hagyta veszni a kaput.

A továbbiakban is figyelmet kell szentelni és tovább kell vinni Kovács Piroska néni hagyatékát – emelte ki ünnepi beszédében Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. Mint mondta, Piroska néninek köszönhetően elértünk oda, hogy az 1800-as évek végi kapukat újítanak fel, az Europa Nostra-díjnak köszönhetően pedig egész Európa ismeri és elismeri ezt a fajta értékmentő tevékenységet.

Hozzátette: bízik benne, hogy ez a tevékenység jó példával jár elöl, hogy nem hagyjuk veszni kapuinkat, és az utánunk jövők is hasonlóan meg fognak emlékezni az elődök értékes munkájáról. A megyei tanács elnöke köszönetét fejezte ki a támogatásért Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának és azoknak a kaputulajdonosoknak, akik részt vesznek az értékmentésben.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával idén kilenc kaput újítanak fel, ebből kettőt Csomafalván. Az átadott székely kaput Ferencz Antal plébános áldotta meg.