Ki kell költöznie a gyermekotthonnak a Mikó-kastélyból

Bíró Blanka 2017. június 29., 16:46

Átszervezik a háromszéki gyerekvédelmi rendszert: Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy az oltszemi gyermekotthon felszámolására készülnek.

Archív Fotó: Henning János

Oltszemen még a hetvenes években hoztak létre speciális iskolát a fogyatékkal élő, állami gondozásba került kiskorúak számára, a kastélyépületben jelenleg 57 gyermek él.

Tamás Sándor emlékeztetett:

az uniós normák szerint a többtucatnyi gyermeket befogadó otthonok helyett családi típusú házakat kell építeni, vagy az állami gondozásban levő kiskorúakat nevelőszülőknél kell elhelyezni.

A megyei tanács elnöke prioritásnak tartja a fiatal generáció biztonságos ellátását, ezért a Regionális Operatív Programon keresztül 2,3 millió eurót hívnak le három családi ház megépítésére. Az egyes ingatlanokban 12–15 gyereket helyeznek el, tíz fiatal pedig a sepsiszentgyörgyi speciális iskolában, bentlakásos rendszerben folytatja tanulmányait.

Tamás Sándor Fotó: Kocsis B. János

A gyermekvédelmi igazgatóság a projektről már tárgyalni kezdett a sepsiszentgyörgyi, a kézdivásárhelyi és a baróti önkormányzattal, ezeknek legalább tízáras területeket kellene rendelkezésükre bocsátaniuk a 200 négyzetméter alapterületű házak kivitelezéséhez. Ezenkívül a sepsiszentgyörgyi Kálvin téri speciális iskola korszerűsítésére és bővítésére is pályáznak, erre 7,5 millió lej európai támogatást hívnának le. A tervek szerint az épületre húznak még egy emeletet, és kantint is építenek.

Tamás Sándor bízik benne, hogy két év alatt sikerül átszervezni a rendszert, Oltszemről el tudják költöztetni a gyerekeket, és elkezdődhet a kastély korszerűsítése is.

A Mikó-kastélyt és az ehhez tartozó tízhektáros területet visszaszolgáltatták az egykori tulajdonos örököseinek,

a családtól pedig három évvel ezelőtt vásárolta meg az ingatlant a bodoki és a megyei önkormányzat. A tanintézet bérmentesen maradhatott a műemléképületben, ám a tervek szerint ott turisztikai központot, székely lovas múzeumot alakítanak ki. Már elkészült a – Romániában az egyik legkorszerűbb – fogathajtó pálya, és lefektették a mintagazdaság alapjait.