Középpontban a székely népviselet és néptánc

Péter Beáta 2017. június 28., 18:06

Ismét a csíksomlyói nyeregbe hívják a székely leányokat és legényeket, gyerekeket, szülőket és nagyszülőket az Ezer Székely Leány Napjára. A július 1-jei rendezvény tudnivalóiról, valamint a pénteki székely népviselet napjáról szerdán számoltak be a szervezők.

Fotó: Veres Nándor

Szentmise, csoportok fellépése, közös tánc és fotó,viseletmustra, fotókiállítás, kézműves termékek kiállítása és mesterségbemutatók várják azokat, akik szombaton részt vesznek a rendezvényen.

A 2017-es Ezer Székely Leány Napjának főszervezője a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társszervező Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa.

A mostani rendezvény tiszteletbeli házigazdája Tusnádfürdő.

Melles Mária, a település alpolgármestere arról számolt be, hogy nagy a készülődés a fürdővárosban, zajlanak a próbák a Gyöngyvirág Egyesület három tánccsoportjában, építik már az aranykaput, készítik elő a székely ruhákat. Elmondta, a megyei tanács szórványprogramja keretében a szórványvidékről is meghívtak egy tánccsoportot, hogy vegyenek részt a eseményen, így az aranyosszéki Felvincről is érkeznek táncosok.

Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor arra kéri a városlakókat, hogy öltsenek magukra viseletet és vegyenek részt a rendezvényen.

Külsőleg is meg kell élnünk a székelységünket. Természetesen mindenkinek a szívében benne van, és aszerint cselekszik. Nincs annál szebb, amikor kint a nyeregben annyi székely ember együtt énekli az áldott imánkat

– fogalmazott a polgármester. Ehhez kapcsolódott Lőrinczi Mária, az Ezer Székely Leány Alapítvány képviselőjének gondolata is: „nem csak lélekben kell székelyek legyünk, hanem kívülről is kell látsszon a jellem a székely ruhán keresztül. A fehér tisztasága, a piros-fekete bánata és öröme mind benne van a székelység ruháiban.”

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, ezúttal húszezer lejjel támogatták a rendezvényt. Hozzátette, ez egy olyan közösségformáló élményt nyújtó esemény, amely a hagyományokból indul és azokra épül.

Gábos Bakó Rozál, a Hargita együttes munkatársa ismertette a rendezvény programját.

A gyülekező a város bejáratainál – Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca – reggel fél kilenctől van,

majd lovas, szekeres felvonulás lesz a Szabadság térre huszárok felvezetésével. Itt fél tíztől ünnepélyes megnyitót tartanak, majd közös játékos táncban lehet részt venni, amelyet Kósa Gabriella, az együttes tagja állított össze.

Tíz órakor kezdődik a felvonulás Csíksomlyóra.

11 órakor lesz az ünnepi szentmise a kegytemplomban, amelyet Urbán Erik ferences szerzetes celebrál.

Fotó: Veres Nándor

Déli 12 órakor a csoportok a csíksomlyói nyeregbe vonulnak fel. A szervezők arra kérik a csoportokat, lehetőség szerint legyenek náluk virágcsokrok, amelyet Domokos Pál Péter szobra előtt helyeznek majd el. A nyeregben délután egy órakor kezdődik az ünnepség Csíkszereda polgármesterének és a tiszteletbeli házigazda, Tusnádfürdő polgármesterének a köszöntőjével. Fél kettőkor elkezdődik a színpadi fellépések első része. Három órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes rövid gálaműsorát lehet megtekinteni, utána közös játék és tánc, valamint közös fotó készítése szerepel a programban. Ezután a hagyományőrző csoportok fellépésének a második része következik.

Délután öt órától tartják a népviseleti mustra kiértékelését és a legnépesebb település díjazását,

majd ismét a csoportok fellépése következik. Reggel tíz órától kézműves kiállítások, mesterségbemutatók lesznek, a népviseletbe öltözöttek 11 órától regisztrálhatnak, fél egy és fél négy között lehet részt venni a népviseleti mustrán. Elsősorban családokat, együtt érkező családtagokat, baráti csoportokat díjaznak, de egyénileg is lehet jelentkezni. Megtekinthető lesz továbbá az a fotókiállítás is, amely olyan munkákból válogatás, amelyek a tavalyi rendezvény alkalmából meghirdetett pályázatra érkeztek.

Fotó: Gecse Noémi

Az eddigi visszajelzések alapján több mint 1200-an érkeznek szervezetten Hargita megyéből. Közel négyszázan Kovászna megyéből, egy csoport Maros megyéből és egy csoport Aranyosszékről.

Magyarországról eddig 250-en jelezték, hogy csoportosan vesznek részt az ünnepségen

– tájékoztattak a szervezők. Idén 26 hagyományőrző és ifjúsági néptánccsoport kapott színpadi fellépési lehetőséget, a visszajelzések alapján 710 fellépője lesz a találkozónak.

Népviseletben munkába

Az Ezer Székely Leány Napját megelőző napra, június 30-ára, péntekre első alkalommal hirdette meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a székely népviselet napját. Arra kérik a székelyeket, hogy ezen a napon öltözzenek népviseletbe. „Nem csak a székely leány találkozóra való ráhangolódásként hirdetjük meg ezt, hanem azt szeretnénk, hogy bárhol a világon magukra öltenék a székely népviseletet. Úgy éreznénk, hogy összekacsintottunk, és a mi értékeink és identitásunk mentén egy közösséget, egységet formálunk” – véli András Mihály, a Hargita együttes igazgatója.

A felhívást elküldték az önkormányzatoknak, és különböző fórumokon hirdették. Aki úgy gondolja, küldhet magáról fotót is az ezerszekely@gmail.com e-mail címre. A fotókat az együttes Facebook-oldalán is közzéteszik.