Dokumentumfilm és fényképek Szépvízről, Szent Lászlóról

Kömény Kamilla 2017. június 20., 17:50

Szent László-havának harmadik eseményét tartották kedden Szépvízen: az érdeklődők az elmúlt tíz évről dokumentumfilmet és fotókiállítást is megtekinthettek a polgármesteri hivatal épületében.

Egy évtizede, hogy tudatosan is építik Szent László kultuszát Szépvízen Fotó: Gecse Noémi

Megtelt érdeklődőkkel a szépvízi önkormányzat épületének pinceterme azokkal az érdeklődőkkel, akik a Szent László nyomában Szépvízen című dokumentumfilm bemutatójára érkeztek. Az összegyűlteket Ferencz Tibor polgármester köszöntötte, és egy, a hétvégén Budapesten a lengyelség napja alkalmából elhangzott gondolatot osztott meg velük:

minden közösség életében kiemelkedő helyet foglalnak el az összejövetelek. A tagjai időről időre összegyűlnek, beszélgetnek, ismerősökként üdvözlik, segítik egymást, az újonnan jötteket pedig befogadják maguk közé. Leginkább a közös ünnepek, a szokások és hagyományok adják ezeket az alkalmakat, és tartják egyben a közösséget hosszú időn át.

Fotó: Gecse Noémi

A községvezető megjegyezte, hogy habár az elmúlt tíz évben számos rendezvényt szerveztek településükön is, mégsem tudatosult benne ezen találkozók említett ereje.

Tisztázta azt is, hogy habár Szépvíz és Szent László öröksége is jóval több mint 10 esztendős, a keddi esemény azért kapta a Tíz év Szent László nyomában Szépvízen elnevezést, mert ennyi ideje, hogy

tudatosan is tesznek a lovagkirály kultuszának, örökségének építéséért, fenntartásáért.

Azóta feltárták a Szent László-emlékhelyet, teret építettek ki, szobrot állítottak – sorolt csupán pár példát az elmúlt tíz évből az elöljáró. Ezt követően bemutatták a Berszán-Árus György és Daczó Dénes által összeállított dokumentumfilmet, majd akik az elmúlt tíz évben aktívan részt vettek a helyi Szent László-kultusz alakításában, megoszthatták tapasztalataikat egymással, a résztvevőkkel.

Fotó: Gecse Noémi

A keddi esemény zárómozzanataként a polgármesteri hivatal emeleti termében megnyitották Kristó Róbert fotókiállítását, amely az elmúlt tíz év Szent László örökségéhez kapcsolódó szépvízi eseményeket dokumentálja. A fotók készítője érdeklődésünkre elmondta, a Csíki Hírlap indulásakor Daczó Dénes kollégájával többségében vidéki eseményekről írtak, fotóztak az újság számára, így ismerték meg jobban a szépvíziek Szent László-kultuszát, és dokumentálták az ahhoz kapcsolódó eseményeket.

Fotó: Gecse Noémi

Az elmúlt évek történéseit megörökítő, kordokumentumnak számító fényképek kiállítására az emlékév alkalmából

Ferencz Tibor polgármester kérte fel a fényképészt, aki húsz fotót nagyított ki erre a célra. A terem adottságai miatt végül tizenhármat tekinthettek meg az érdeklődők,

amelyek többek között a Szent László forrás és kő felkutatását, a kápolna feltárását, valamint a szoboravatás egy-egy pillanatát mutatják meg.

Szent László-hava

Egy hónapos programsorozattal tiszteleg településük védőszentjének a Szépvízért Egyesület az idei évre hirdetett Szent László-emlékév alkalmából. Az eseménysorozatot június hatodikán nyitották meg az erdélyi Szent László települések találkozójával, konferenciával, múlt kedden diákoknak szóló történelmi vetélkedőt szerveztek Szent László gyermekszemmel címmel. A keddi esemény után jövő kedden, június 27-én búcsús zarándoklattal tisztelegnek a szent király előtt. Idén a helyiek mellett felkérésre az érintett szomszédos települések lakói is kereszt alatt vonulnak ki a szépvízi Szent László-emlékhelyre, hogy ott közösen részt vegyenek az ünnepi szentmisén.