Már javában rúgják a bőrt a csíki pályán

Székelyhon 2017. június 19., 21:41

Elkezdődött a magyarországi és székelyföldi csapatok focitornája Csíkszeredában. Az első nap már 16 meccset lejátszottak.

Fotó: Gecse Noémi

A szétküldött meghívók és az erre az alkalomra kiadott programfüzet szerint a megnyitó hétfőn reggel 8.30-kor kellett volna kezdődjön, de erre csak 9 óra 10 perckor került sor. A tavalyi torna díjkiosztó ünnepsége 66 percet késett.

Nagy sportesemények mintájára a csapatok zene kíséretében vonultak be a pályára, majd a csapatok és a nézők vigyázzban állva hallgatták a magyar, illetve a székely himnuszt.

{P24}

A nyitóünnepségen elsőként Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője köszöntötte a résztvevőket, majd felolvasta a torna fővédnökének, a Magyar Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak az üzenetét. A házelnök többek között üzente, hogy:

A magyar állam lehetőségei szerint növekvő mértékben segíti az anyagi feltétel biztosítását, de a munkát mindig és mindenhol a magyar edzőknek és a labdarúgóknak kell elvégezniük.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere egyebek mellett a himnusz fontosságára, ennek üzenetére hívta fel a gyerekek figyelmét. „Aki a himnuszt nem énekli, aki ásítozik a himnusz alatt, abból nem lesz jó futballista” – mondta Ráduly.

Fotó: Gecse Noémi

Albert Tibor, a szervező Tusnádfürdő polgármestere a fürdőváros magyarországi testvértelepüléseinek a szervezésben nyújtott támogatását emelte ki és köszönte meg.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere többek között kihangsúlyozta:

Olyan rendszeres találkozási alkalmat hívtunk életre, ahol székelyföldi és anyaországi gyermekek ismerhetik meg tágabb hazájukat, közös múltunkat és magyarságunkat.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere pedig többek között rámutatott: „fontos látni és érezni, hogy a torna a sport egyetemességén kívül azt is üzeni, hogy az anyaországi és a székelyföldi magyarok egy nyelvet beszélnek.

Egy az anyanyelvünk, egy a pályánk, amelynek szélén mindenki érti, ha egy balszélsőt higanymozgású driblicsősznek nevez az edző bá.

(...) Pályán, grundon belül és kívül együtt kell csatákat vívni, együtt kell kiálni a hazáért”.

Fotó: Gecse Noémi

A torna pénteken zárul, a mérkőzések naponta 9–14 óra között zajlanak. A nézők belépése ingyenes.

Az első nap eredményei
Kicsik (2002–2006-ban születettek): Csepel–Marosvásárhely 3–2, UTE–Kézdivásárhely 11–0, Városgazda–Gyergyószentmiklós 1–5, Bicske–Csíkszereda 1–7, III. Kerület–Sepsi OSK 3–0, UTE–Székelyudvarhely 3–2, Csepel–Városgazda 10–2 és Marosvásárhely–Gyergyószentmiklós 2–2.
Nagyok (2003–2004): Csíkszereda–Városgazda 2–2, Csepel–Marosvásárhely 2–4, Székelyudvarhely–UTE 0–6, Bicske–Sepsi OSK 0–6, Kézdivásárhely–III. Kerület 0–5, Csepel–Gyergyószentmiklós 2–0, Csíkszereda–Székelyudvarhely 2–1 és Városgazda–UTE 2–0.