Teqball asztalok az FK Csíkszeredánál

Gerczuj Tímea 2017. június 19., 21:17

Ez év tavaszán érkezett meg Székelyföldre a hároméves múltra visszatekintő magyar találmány, a teqball, a domborúan hajlított felületű asztalon játszott futballalapú sportág játékfelületéből a Székelyföld Labdarúgó Akadémia is beszerzett kettőt.

Új lehetőségek. Az asztalokkal a labdarúgók technikai képzettségét is fejlesztik Fotó: Gecse Noémi

Az első két asztalt 2017 februárjában hozták Romániába, ezeket a teqball feltalálói adományozták egy Bihar megyei gyermekotthonnak. Ezután egy asztal került Székelyudvarhelyre, egy Dévára, majd kettő Csíkszeredába – tudtuk meg Ilyés Szabolcstól, a román teqball küldöttség csapatvezetőjétől, aki arról is beszélt honlapunknak, hogyan született a sportág ötlete.

„Borsányi Gábor, a teqball megálmodója, gyerekként a barátaival sokat focizott, amikor erre ráuntak, akkor elkezdtek pingpongasztalon lábteniszezni.

Az asztal lapos platformja nem volt alkalmas a megfelelő játékra, és tulajdonképpen innen az ötlet, hogy egy hajlított felületű asztal sokkal inkább testhezálló lenne a játékhoz.

A teqball 2014 júniusában vált hivatalosan publikussá” – fogalmazott Ilyés Szabolcs.

Fotó: Gecse Noémi

A sportág első világkupáját június 22–25. között szervezik Budapesten, amelyen Romániát két sportoló – Szécsi Barna és Lázár Zsolt –, valamint Ilyés Szabolcs csapatvezető és Koffol Gábor csapatmenedzser képviseli.

Felkészítés és kikapcsolódás

A Székelyföld Labdarúgó Akadémiához szállított asztalok kettős célt szolgálnak. Egyrészt a tehetséggondozó központban lakó diákok és a labdarúgók hasznos szabadidős tevékenységét szolgálják, ugyanakkor a futballisták technikai képzettségének növelése és csiszolása is cél – mondta el portálunknak Varga Károly, az FK Csíkszereda és Székelyföld Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója.