Nemzetközi fúvószenei versenyen remekelt a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar

Baricz-Tamás Imola 2017. június 19., 20:05

A Fúvószenei Világszövetség (WASBE) égisze alatt első alkalommal szerveztek Romániában Nemzetközi Fúvószenekari Versenyt. A háromnapos rendezvénynek Csíkszentsimon adott otthont. A résztvevő zenekarok között első díjat kapott a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar.

A zsűri, a nyertesek és a házigazda Fotó: Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar

Első alkalommal szerveztek a hétvégihez hasonló fúvószenekari versenyt Csíkszentsimonban, amelyen az Újtusnádi Pro Musica Fúvószenekar, a Csíkbánkfalvi Bánk Bán Fúvószenekar, a Szentegyházi Gold Band, továbbá a sepsibükszádi, gyergyóremetei, gyergyószentmiklósi és a gyergyótekerőpataki fúvószenekarok mutatták meg tudásukat – számolt be Sándor Árpád. a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar vezetője.

„Szombaton az Esztenafesztiválról indultunk a megmérettetésre Csíkszentsimonba, ahol a háromnapos fesztivál zajlott, és pontozási rendszeren alapuló megmérettetésen vettünk részt. A zsűri tagjai voltak: Anatoly Dudin, a moszkvai egyetem professzora, a Szerbiából érkezett Branislav Gagic tanár, továbbá a Kelet-európai Fúvószenekari Szövetség elnöke, Csikota József és Székely István nagyváradi zenetanár.

Úgy sikerült, hogy a legtöbb pontot kaptuk, így a móri Ezüst minősítés mellé, most már egy szentsimoni első díj is van a tarsolyunkban

– számolt be Köllő Dávid, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar ügyvezetője. Hozzátéve, ez az eredmény is egy nagyon fontos visszajelzés számukra.

A tekerőpataki fúvósok a második díjnak megfelelő pontszámot kapták a nemzetközi zsűri értékelése alapján.

A Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar. Archív Fotó: Pethő Melánia

Igazán örömteli élmény volt konstatálni, hogy az erdélyi fúvószenekarok milyen magas szintre értek el az utóbbi években. Egyes zenekarok messze túlszárnyalták a várakozásaimat. Valami nagyon elindult és nagyon jó irányba.

Ezúton is szívből gratulálok minden résztvevőnek. Fantasztikus élmény volt részt venni ezen az eseményen. Külön köszönet jár a szentsimoni Sándor Árpád karmester úrnak, hogy ilyen színvonalasan megszervezte a versenyt. Jó volt ott lenni! Nagyon örvendek” – fogalmazta meg üzenetét Székely István, a zsűri egyik tagja.

A gyergyószentmiklósi fúvósok a hétvégi fellépés hozadékaként Szerbiába kaptak meghívást nemzetközi fúvóstalálkozóra, Oroszországba pedig a házigazdákat hívták.

A Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar legközelebb pénteken, a Pedagógusok Napján, szombaton Ditróban, majd a Nyári Kulturális Fesztiválon lép fel, és ekkorra várja a békési vendégeket is.