Remélhetőleg még a vakációban megkapják a katolikus iskola diákjai is az érdemösztöndíjakat

Hajnal Csilla (R) 2017. június 19., 19:18

A helyi önkormányzat iskolákért felelős igazgatósága, valamint a polgármesteri hivatal pénzügyi igazgatósága is megerősítette, hogy csaknem egy hónapja átutalták minden marosvásárhelyi középiskola bankszámlájára az érdemösztöndíjakat.

Fotó: Boda L. Gergely

Akad azonban olyan tanintézet, ahol még várniuk kell a diákoknak a pénzre.

Az érdemösztöndíjak kiosztását kormányrendelet is szabályozza, ám az önkormányzatok helyi szinten kellett döntsenek arról, hogy belefoglalják-e, vagy sem a helyi költségvetésbe. Ez Marosvásárhelyen megtörtént, azaz megszavazták azok kiosztását.

Bakó Szabolcs RMDSZ-es tanácsos volt az, aki kezdeményezte, hogy a város idei költségvetésébe foglalják bele azt a 2 millió 100 ezer lejes keretösszeget is, amelyből

minden 8,50-en felüli év végi átlaggal rendelkező, Marosvásárhelyen tanuló középiskolás érdemösztöndíját egységesen kifizethetik visszamenőleg a 2013–2014-es tanévre.

Ez a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium diákszövetségének javaslataként fogalmazódott meg először, ezt vette át, és terjesztette az önkormányzat elé az RMDSZ-es tanácsos. Bakó Szabolcstól megtudtuk, saját maga érdeklődte meg az érdemösztöndíjak sorsát, és a polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságán, valamint a pénzügyi osztályon megerősítették, hogy megtörtént az átutalás.

A Római Katolikus Teológiai Gimnázium tanulói adminisztratív okok miatt még nem kaphatták meg a pénzt. Székely Szilárd ideiglenesen kinevezett igazgatótól megtudtuk, igyekeznek minél hamarabb megoldani a helyzetet, és még a vakációban átadni az érdemösztöndíjakat.

Az iskolánk is megkapta a pénzt, de a bankszámlával kapcsolatos adminisztratív gondok miatt még nem tudtuk kiosztani, mert el kell döntenünk, hogy valaki egységesen kiveszi a teljes összeget, és készpénzben adja át a diákoknak, vagy pedig bankszámlára utaljuk. Minél hamarabb ki szeretnénk osztani, mintegy kétszáz diák érdemelte ki az ösztöndíjat a katolikus iskolában

– mondta el a Vásárhelyi Hírlapnak Székely Szilárd.

Az elmúlt évben Haller Béla tanácsos fogalmazta meg javaslatként ugyanezt a 2012–2013-as tanévre vonatkozólag, akkor 550 ezer lej értékű összegről volt szó. A tanács megszavazta, és utalták is az elmaradt érdemösztöndíjakat.