Semmi sem riasztja el a Bögözben garázdálkodó medvét – újabb portákra tört be

Fülöp-Székely Botond 2017. június 19., 19:12

Noha a bögözi lakók javainak védelméért egy fiatalokból álló csoport éjjeli járőrözést szervezett, ez sem állította meg hétfőre virradóra az éhes medvét, hogy betörjön az emberek portájára. A nagyvad ezúttal négy helyen okozott kárt.

Fiatalok járőröztek vasárnap este Bögözben, hogy megvédjék a gazdák javait Fotó: Barabás Ákos

A Felszeg utcában két portára ment be a medve, továbbá egy főút menti háznál is garázdálkodott – tudtuk meg Szilágyi Ferenctől, Bögöz község alpolgármesterétől, aki hozzátette, az est folyamán a megyei út mentén található tömbházak környékén is látták a ragadozót. Rámutatott,

a szemtanúk szerint most nem az a medve pusztított a faluban, amely a múlt hét végén, hanem egy annál jóval nagyobb állatról van szó. A nagyvad portyájának összesen húsz csirke esett áldozatául.

Mindemellett a községhez tartozó Székelymagyaroson szintén lecsapott a medve, feltételezhetően egy másik egyed. Egy tehenet támadott meg, amely végül megmenekült. A közelben kecskék és bárányok bőrét találták meg a helyiek, erről az esetről egyelőre nincsenek pontos információk.

Járőröztek

Egy fiatalokból álló kisebb csoport éjfél utánig zajongva járőrözött a faluban, hogy elriassza a két napja odajáró nagyvadat, mint utólag kiderült, kevés sikerrel. Stábunk is a helyszínen volt, többször végigjártuk az utcákat, de sem kutyaugatást, sem a medve jelenlétére utaló zajokat nem hallottunk. Ami viszont feltűnő volt, hogy

még éjfélkor is égtek a lámpák a házakban, és néhol ajtajuk előtt üldögéltek a lakók. Érezhető volt a feszültség, többen is azt mondták, hogy félnek, ezért nem mernek aludni.

Fotó: Barabás Ákos

Kádár Lajossal, a polgármesteri hivatal által megbízott faluőrrel munkája teljesítése közben találkoztunk. Ő is úgy véli, hogy sosem volt ennyi medve a településen, szerinte máshonnan hozhatták ide a vadakat. Hozzátette, már a helyi önkéntes tűzoltókkal is egyeztettek, akiket bárki értesíthet, ha medvét lát, és azonnal a segítségére sietnek.

Kilövési engedélyt kérnek

Összesítik a károkat, és a problémás medvék kilövését fogják kérni a környezetvédelmi tárcától, amiben a vadásztársulat segítségét is kérik – közölte Szilágyi Ferenc. Hangsúlyozta, tarthatatlan a helyzet, hiszen jelentős károkat okoz a ragadozó a lakosoknak, akik közül sokaknak nagyon kicsi nyugdíja van, és megélhetésük szempontjából elengedhetetlen az állattartás.

A lakók intézkedni fognak

Jakab Attila, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület elnöke rámutatott, a kilövési keretek beszüntetése óta a vadásztársaság tehetetlen az ügyben, nem tudják korlátozni a medvepopulációt. Pénzük sincs arra, hogy az erdőben etessék őket, mivel ezt eddig a kilőtt ragadozó árából finanszírozták – így távol lehetett tartani a nagyvadakat a gazdaságoktól. Kifejtette, a medvekérdés kezelése érdekében a környezetvédelmi civil szervezetek az Európai Uniónál pályázhattak. Ezáltal felméréseket és egyéb intézkedéseket végezhettek, de az általuk összesített vadszámlálási adatok nem reálisak, jóval több a medve, és kilövési keret nélkül nem lehet kordában tartani a populációt. Kijelentette, az említett szervezetek hiába vásároltak terepjárókat és számítógépeket, attól változatlanul szaporodnak a medvék.

Összesen húsz csirkét pusztított el a Bögözben garázdálkodó medve Fotó: Pál Árpád

Persze mindenki a vadásztársulatoktól várja a megoldást, de mi a törvényes keretek nélkül nem tehetünk semmit. Riasztásokat ugyanakkor szervezhetünk, ahogyan Bögözben is tervezzük, de ez nem jelent hosszú távú megoldást. Fel kell fogni, hogy egyre rosszabb lesz a helyzet

– magyarázta. Jakab hangsúlyozta, muszáj változásnak lennie a kilövési keretek kérdésében, különben az emberek maguk keresnek megoldást a problémára. Hozzátette, saját számításai szerint a környezetvédelmi tárca tiltó intézkedése eddig legalább 10 millió eurós kárt okozott az országnak – medvék és egyéb vadak kilövése után fizetett összeg, plusz ami pénzt elköltenek az ilyen okból ide utazó turisták –, és akkor még nem is beszéltünk a gazdáknak fizetendő kártérítésekről.